Zatvori
Poslovni Puls
30/01/2015

Nenad Bakić: Ja nisam protiv državnog vlasništva, ali mi nismo Švicarska

Nagađa se da će Vlada u izbornoj godini građanima, braniteljima i mirovinskim fondovima ponuditi 25% dionica Hrvatske elektroprivrede i Hrvatske lutrije. Je li to rasprodaja ostataka obiteljskog srebra ili dobar potez kojim će se napuniti državna blagajna i pokrenuti tržište dionica? Zašto uopće privatizirati strateške državne kompanije koje ostvaruju dobit...

U emisiji HRT-a Otvoreno odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja potražili su Mislav Togonal i njegovi gosti: Goran Marić (HDZ), Ivo Jelušić (SDP), poduzetnik i investitor Nenad Bakić i prof. Slavko Krajcar (FER).

Kod nas se obično stvori problem pa ga se onda pokušava rješavati. Mogu reći da nakon teških iskustava privatizacije iz 90-ih godina ova Vlada nikad neće provesti takve privatizacije. HL nije u planovima za privatizaciju po bilo kojem modelu. Novo vodstvo je napravilo od gubitaša tvrtku s dobiti. Ona obavlja društveno odgovornu funkciju - daje 150 milijuna kuna na sport, kulturu i humanitarne aktivnosti. Cilj je da tvrtka bude racionalna, odogvorna i da se bori na tržišitu. Nema planova da se krene u privatizaciju. Oko HEP-a nema nikakve odluke da se krene u privatizaciju. Što se tiče HEP-a - postoje djelatnosti unutar HEP-a koje nikad neće ići u privatizaciju. U ovom času jasnih planova nema i nije se krenulo u proceduru oko toga. Ne bih isključio takvu mogućnost i ne treba bježati od IPO modela da se dođe do zdravih sredstava koja bi se uložila u modernizaciju i dokapitalicaiju te da sredstava ostanu unutra i da se razvija sustav, rekao je Jelušić.

"Može se privatizirati sve. Pitanje je samo može li to biti stimulans te zajedno s novcem iz profita da se počne ulagati kako bi HEP postao regionalna kompanija. Ići privatizirati bez da se riješi koncesija onda je to prodaja hrvatske vode u bescjenje", smatra Krajcar.

"Svakog mislećeg čovjeka mora zabirnuti proces donošenja odluka u Hrvatskoj. Tako važne strateške odluke moraju se temeljiti na detaljnoj analizi. Politička odluka da je nekome nešto palo na pamet i da se vidi što će reći javnost - to zabrinjava. Ako to nije to točno zašto netko iz Vlade nije rekao: To nije točno. A ako je točno, to je ishitreno i to se ne radi u izbornoj godini. HEP ionako ima višak novaca koji ne zna kamo uložiti", rekao je Marić.

"Načelno svaka privatizacija je dobra. Tvrtka profitira, prođu dobro svi njegovi dionici koji su s njom u doticaju , dobro bi prošla država i građani. No to je sve načelno i složio bi se s Marićem. Treba vidjeti koje su alternative. Sve ono što se privatizira prođe loše, a ono što se ne privatizira prođe još lošije. Da smo Švicarska ja bih da sve ostane državno, ali nismo Švicarska", rekao je Bakić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram