Zatvori
Poslovni Puls
02/02/2015

Alexis Tsipras više ne zvuči tako "opasno" i "nabrijano"

Novi grčki premijer Alexis Tsipras u pomirljivom je tonu razgovarao s ravnateljem Europske središnje banke Marijem Draghijem da bi mu priopćio kako Atena želi dogovor...

Nova vlada u Ateni od prvog je dana jasno isticala da ne namjerava popustiti kada je posrijedi izborno obećanje o ukidanju mjera štednje koje je prihvatila prethodna vlada. No suočen sa sve većom zabrinutošću partnera na čelu s Njemačkom, Cipras je u petak navečer nazvao ravnatelja ECB-a kako bi mu kazao da Atena želi dogovor.

Šaljući konfliktne poruke, nova grčka ljevičarska vlada većinu je prvog tjedna na vlasti pokazivala odlučnost da brani tvrdo stajalište protiv mjera štednje od kojeg su strahovali međunarodni investitori i europski čelnici. U manje od sedam dana administracija premijera Ciprasa u Ateni zaustavila je nekoliko planiranih privatizacija, počela pregovore o mogućem otpisu duga, izazvala europske partnere oko sankcija protiv Rusije i zauzela tvrd stav u razgovorima s prvim čovjekom eurozone koji je posjetio Grčku nakon izbora prošle nedjelje.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz ponovno je pozvao Tsiprasa da prestane kritizirati njemačku kancelarku Angelu Merkel i njezinu vladu, objasnivši da je protunjemačka retorika 'kratkovidna' i da ne pridonosi napretku. 'Inzistirao sam na tomu da ublaži retoriku. To ga ništa ne stoji. Ciprasu je sugerirano da prestane napadati Angelu Merkel', rekao je, dodavši da će na kraju upravo njemačka vlada, među ostalima, biti ta koja će mu pomoći, prenosi HRT.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram