Zatvori
Poslovni Puls
03/02/2015

Arapi ulažu 2 milijarde eura u bosansko-hercegovački turizam

Tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata planira uložiti više od dvije milijarde eura u gradnju turističkog kompleksa u okolici Sarajeva najavljenog kao najveći takve vrste u regiji, a ugovor o tome u ponedjeljak su potpisali predstavnici investitora i lokalnih vlasti, piše Jutarnji list...

Direktor tvrtke "Buroj Property Development" Ismail Ahmed svojim je potpisom potvrdio kako postoji spremnost za ulaganje u izgradnju kompleksa čija se vrijednost procjenjuje na 4,5 milijardi konvertibilnih maraka (oko 2,3 milijardi eura).

"Ovo je prvi korak ka izgradnji jakog partnerstva", kazao je Ahmed istaknuvši kako je tvrtka koju predstavlja jedna od vodećih u urbanističkoj gradnji, a na investiticiju u BiH se odlučila na poziv veleposlanstva UAE u BiH.

Uz njega je potpis na ugovor stavio i Ibro Berilo, načelnik općine Trnovo na čijem bi se teritoriju gradio kompleks najavljen kao "najveći turistički grad u jugoistočoj Europi".

Prema planovima predstavljenim novinarima uslijedila bi gradnja hotela, apartmanskih zgrada s tisućama smještajnih jedinica, velikog trgovinskog centra te cjelokupne prateće infrastrukture.

Općina Trnovo, koju predstavlja Berilo, a na čijem području se planira gradnja turističkog kompleksa, udaljena je od Sarajeva tridesetak kilometara jugoistočno na pravcu prema Foči. Zapravo je riječ o dijelu prijeratne općine Trnovo koja je Daytonskim sporazumom podijeljena, a dio koji je pripao Federaciji BiH broji tek nešto više od dvije tisuće stanovnika koji gotovo da i nemaju nikakvog posla jer je tamo sva industrija uništena, baš kao i turistički kapaciteti koji su postojali prije rata.

Područje te općine obuhvaća dijelove planine Bjelašnice, poznate po dobrim skijaškim stazama, a u blizini je i Treskavica, jedna od najljepših bosanskohercegovačkih planina.

Berilo drži kako investicija u projekt pod nazivom "Buroj ozon" predstavlja povijesnu šansu za razvitak koja nadmašuje granice samo jedne općine te stoga očekuje potporu drugih razina vlasti za njegovu provedbu.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram