Zatvori
Poslovni Puls
05/02/2015

Grčka pred zidom: Imaju novca do ljeta, a zatim slijedi bankrot!?

Neočekivana odluka Europske središnje banke iznenadila je novu grčku vladu i stavila je pred nove probleme...

Glavna europska banka više neće prihvaćati grčke obveznice kao osiguranje za inozemne zajmove. Time je na Grčku središnju banku prebacila teret financiranja tamošnjih banaka. Odluka je objavljena samo nekoliko sati nakon što je novi ministar financija Janis Varufakis nakon sastanka s predsjednikom ECB-a Mariom Draghijem ustvrdio da će ta institucija "učiniti sve što je potrebno" kako bi pomogla državama članicama kao što je Grčka.

Odluka stupa na snagu 11. ovog mjeseca, a znači da grčke državne obveznice, vrijedne desetke milijardi eura, te obveznice banaka za koje jamči Atena, više neće biti prihvaćane kao osiguranje u zamjenu za kredite koje glavna europska banka daje grčkim bankama, prenosi HRT.hr.

Umjesto toga Grčka središnja banka morat će tamošnjim bankama osigurati hitne zajmove i za to sama snositi rizik. Nakon ove informacije Grčka je priopćila da ne pristaje na "ucjenu" partnera iz Europske unije, nego da želi dogovor o dugu i mjerama štednje.

"Ne pristajemo na ucjenu jer smo upravo dobili mandat od naroda", rekao je ministar reforme uprave George Katrugalos. Vladin glasnogovornik Gabriel Sakelaridis prikazao je tu odluku centralne europske banke kao poruku cijelom EU-u da je nužno što prije naći rješenje za spas Grčke.

Bez potpore vjerovnika i ECB-a Grčka bi se ubrzo mogla naći u teškoj financijskoj krizi. Budući da nema pristup tržištima zbog visokih troškova zaduživanja, grčka vlada ima dovoljno novca za još samo nekoliko mjeseci, a na ljeto mora vratiti oko 10 milijarda eura dugova.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram