Zatvori
Poslovni Puls
06/02/2015

Evo koliko ste mogli zaraditi na dionicama Applea u posljednjih godinu dana

Zadnjih nekoliko godina dionice na razvijenim tržištima rasle su po iznimno visokim stopama, stoji u najnovijoj analizi Admiral Marketsa...

Samo u posljednjih godinu dana američke dionice su u prosjeku porasle 16,9% a njemačke još i više, u prosjeku 19,3%. Mnoge popularne dionice kao što su Facebook i Apple rasle su i mnogo više od prosjeka.

Dionica Applea je u posljednjih godinu dana porasla čak 63%, a od dna dosegnutog u jeku financijske krize (2008.) porasla je nevjerojatnih 1090% i trenutno se nalazi na rekordno visokoj razini. Cijena na platformama Admiral Marketsa iznosi 119,83$.

Onaj tko je tada uložio 100.000 dolara u ovu dionicu sada je milijunaš, ali za ostvarivanje profita na stranim dionicama više nije potreban veliki početni ulog. Sve više brokerskih kuća omogućuje trgovanje CFD-ovima na popularne dionice uz relativno mali ulog.

Cijena dionice raste na temelju odličnih poslovnih rezultata u prethodnom kvartalu. Naime, u zadnja 3 mjeseca 2014. godine, Apple je prodao čak 74,5 milijuna iPhonea te ostvario prihode od 74,6 milijardi dolara.

Čisti profit ostvaren u istom kvartalu iznosio je nevjerojatnih 18 milijardi dolara, što je čak 38% više od profita ostvarenom u istom razdoblju godinu ranije.

Budući da su za odličan rezultat u prethodnom kvartalu najzaslužniji božićni i novogodišnji praznici kada se mnogi odlučuju na kupnju poklona, u tekućem tromjesečju očekuje se pad prihoda, no kompanija će i dalje biti iznadprosječno profitabilna.

Analitičari Admiral Marketsa slažu se sa procjenama vodećih svjetskih banaka po kojima bi cijena dionice Applea trebala još rasti te u toku godine dosegnuti 130 do 135$ što je približno 10% iznad sadašnje cijene.

U međuvremenu je moguća privremena korekcija na kojoj se može zaraditi takozvanim short sellingom pomoću kojeg je moguće ostvariti profit pri padu cijene.

Nakon privremene korekcije, cijena će vjerojatno nastaviti rasti pa korekciju, ukoliko do nje dođe, treba iskoristiti za povoljniju kupnju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram