Zatvori
Poslovni Puls
09/02/2015

Nastavak urušavanja hrvatskog građevinskog sektora iznimka u EU

Broj radnika u graditeljstvu (siječanj-rujan 2014.) smanjio se za oko 44,5 posto (za oko 35 tisuća). Pravni subjekti s područja graditeljstva u vrhu su i po nelikvidnosti i gubicima...

Prema statističkim podacima, u proteklih 6 godina graditeljstvo se smanjilo za 48 posto.

Jedini statistički pokazatelj koji konstantno raste jest broj pravnih osoba (rast od 5,1 posto). Vrijednost izvršenih radova (siječanj-rujan 2014.) manja je za 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. i iznosi oko 12,5 milijarda kuna. Očekuje se da će 2014. ukupni prihod u graditeljstvu iznositi 36 milijarda kuna.

Najviše su se gradile zgrade (43,2 posto), dok se 56,8 posto odnosi na ostale građevine.

Prema vrsti građevine, najzastupljenija je prometna infrastrukutra (39,2 %), slijede nestambene zgrade (32,7%), cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi (14,2 %), stambene zgrade (10,5%) te složene konstrukcije u industriji (1,9%).

Ukupni broj zaposlenih u graditeljstvu pao je za 6,1 posto, a prosječna mjesečna plaća realno je veća za 0,7 posto (usporedba rujan 2014. s rujnom 2013. godine).

Stanje u prvih devet mjeseci 2014. pokazuje da hrvatsko graditeljstvo i dalje nije pronašlo izlaz iz duboke krize. Loše rezultate generira pad opsega i vrijednosti radova glavnih investicijskih aktivnosti, posebice javnog sektora, kao što su prometna infrastruktura, radovi na komunikacijskim i energetskim vodovima te složenim industrijskim građevinama.

Sve navedeno ubraja nas među dvije-tri države članice EU koje u svim ovogodišnjim mjesecima bilježe pad građevinske aktivnosti.

"Osim uklanjanja administrativnih barijera i stvaranja poduzetničke klime, na kojima država radi, nužno je pokrenuti nove investicije i u javnom i u privatnom sektoru, intenzivno poticati izvoz graditeljstva i korištenje EU fondova. Proračunske štednje i niska razina investicija javnog sektora neće donijeti ništa pozitivnog ni hrvatskom graditeljstvu ni gospodarstvu", mišljenja je direktor Sektora HGK za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Damir Percel.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram