Zatvori
Poslovni Puls
09/02/2015

Svjetska banka pomaže privatizirati Croatiju Airlines

Vlada drugi put pokušava prodati nacionalnu zrakoplovnu kompaniju. Croatia Airlines napokon je počeo poslovati s dobiti, a sada se traži strateški partner koji bi uložio novac potreban za nabavu novih zrakoplova i pozicioniranje na sve zahtjevnijem i konkurentnijem tržištu zračnog prijevoza...

Nakon što je propao prvi krug pronalaska strateškog partnera za Croatia Airlines, ni drugi ne obećava. Vladin as u rukavu je angažman fonda Svjetske banke kao vanjskog suradnika.

"CERP je preuzeo obvezu plaćanja u ime države izabranog savjetnika koji će pomoći državi, ministarstvu, tvrtki u pronalaženju strateškog partnera", rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

CERP na raspolaganju ima maksimalno dva milijuna kuna, a zarada fonda ovisi o uspješnosti pronalaska strateškog partnera.

Nacionalni ponos Croatia Airlines kompanija je stara 25 godina. Njezinu flotu čini 12 zrakoplova i ima 907 djelatnika. Više letenja, brže širenje i bolje pozicioniranje u regiji mogući su prije svega pronalaskom strateškog partnera. "CA već drugu godinu zaredom posluje profitabilno. Prvi put u povijesti imat će dobit od 8 milijuna kuna.
Partnera će dočekati uređena komapnija, kompanija koja udovoljava svim standardima, koja je vrlo čvrsto pozicionirana na našem regionalnom tržištu", kaže Kreširmir Kučko, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa.

Veliko ograničenje je to što se kompaniji koja ne dolazi iz Europske unije ne može prodati više od 49 posto dionica. Ipak, idealan je scenarij, prema mišljenju ministra Hajdaša Dončića, dalekoistočni partner.

Analitičari smatraju da uvjeti natječaja ne smiju biti ograničavajući. Detaljnije uvjete i cijenu još ćemo pričekati. Slijedi dubinsko snimanje i natječaj. Ono što svi žele u Croatia Airlinesu je svježi kapital, piše HRT.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram