Zatvori
Poslovni Puls
10/02/2015

Kraj "drame" na svjetskim financijskim tržištima?

U tijeku prošlog tjedna došlo je do smirivanja situacije na financijskim tržištima, a posebno na valutnom tržištu, pišu analitičari Admiral Marketsa. Gotovo sve najtrgovanije valute uspjele su nadoknaditi dio izgubljene vrijednosti u odnosu na američki dolar...

Ovakvo kretanje može ukazivati na moguću korekciju jakih trendova koji su se formirali prethodnih nekoliko mjeseci.

Tečaj EUR/USD već se desetak dana kreće u uskom rasponu od jedan posto, a u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,1328.
Švicarski franak također se stabilizirao u odnosu na euro. Tečaj EUR/CHF cijeli prošli tjedan kretao se između 1,04 i 1,06.

Britanska funta ne samo da je prestala slabiti u odnosu na dolar nego je u prethodnom tjednu ojačala približno 1,50 posto, što je bilo najavljivano u prethodnim analizama Admiral Marketsa.

I na dioničkim tržištima došlo je do korekcije. Njemački indeks DAX pao je približno tri posto s rekordno visoke vrijednosti dosegnute prošli utorak i trenutno se nalazi na razini od 10680 bodova što je devet posto iznad razine sa početka godine.

Najveći pomaci dogodili su se na nafti. Cijena crnog zlata je od dna dosegnutog krajem siječnja u samo desetak dana porasla čak 20 posto i trenutno iznosi 52,74 dolara po barelu. Radi ovog naglog porasta cijene distributeri naftnih derivata već su najavili porast cijena na benzinskim crpkama.

Iako je u prethodna dva tjedna objavljeno više loših vijesti o stanju u Eurozoni i nekoliko dobrih vijesti o stanju američkog gospodarstva, tečaj eura u odnosu na dolar nije nastavio padati. To može ukazivati na moguću korekciju tečaja jer su očito svi oni koji su htjeli prodati eure i kupiti dolare to već napravili te sada više nema snage koja bi u kratkom roku značajnije gurala tečaj EUR/USD prema dolje.

„Tečaj eura bi mogao porasti nekoliko posto u idućim tjednima (možda do 1,16 ili 1,17), no nakon toga će vjerojatno nastaviti padati“, zaključuju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram