Zatvori
Poslovni Puls
11/02/2015

Kina bilježi najnižu stopu inflacije u posljednjih 5 godina

Razina inflacije u Kini je najnižoj razini u više od pet godina, što na tržištu daje nade za uvođenjem dodatnih olakšavajućih monetarnih politika kako bi se podržalo uzdrmano gospodarstvo...

Indeks potrošačkih cijena (CPI), glavno mjerilo inflacije, je u siječnju porastao za 0,8 posto na godišnjoj razini, u utorak je objavio Državni zavod za statistiku (DZS). Rast su obilježili najniže stope cijena od studenoga 2009., kada je stopa iznosila 0,6 posto.

Cijene hrane, koje čine gotovo jednu trećinu kineskog CPI-ja, u siječnju su se povećale za 1,1 posto na godišnjoj razini. Na mjesečnoj osnovi, potrošačke cijene su narasle za 0,3 posto.

DZS je trenutačni rast cijena hrana pripisao toplijim vremenskim prilikama. U odnosu na prošlu godinu, razini cijena je pomogao i pad cijena sirove nafte.

U međuvremenu je kineski indeks proizvođačkih cijena (PPI, engl.), mjerilo veleprodajne inflacije, u siječnju pao za 4,3 posto na godišnjoj razini, označavajući 35. uzastopni mjesec pada koji je ukazuje na nastavak slabe tržišne potražnje.

Glavni ekonomist HSBC-a za Kinu Qu Hongbin je izjavio kako je manja od očekivane inflacija pokazala da su kineski napori za deflaciju u porastu.

Tvrtka "Minsheng Securities" predviđa da će inflacija ostati na razini između 1 i 2 posto tijekom nekog vremena, a gospodarski čelnici će nastaviti poticati agregate potražnje.

"Trenutačni rast poticajnih politika u Kini teško mogu izbjeći utjecaj na pad aktivnosti u nekretninama i usporavanju privatnih investicija", stoji u izvješću.

Kinesko gospodarstvo je u 2014. ostvarilo rast od 7,4 posto, najniži u posljednjih 24 godine, dok niz gospodarskih pokazatelji za novu godinu, uključujući podatke o proizvodnji i trgovini ukazuju na nastavak slabljenja.

Indeks menadžerske nabave, glavno mjerilo proizvodnih aktivnosti, u siječnju je pao ispod 50 po prvi puta od listopada 2012., a podaci od vikenda pokazuju kako je izvoz pao za 3,2 posto, a uvoz za 19,7 posto.

Unatoč smanjenoj gospodarskoj snazi, kineski političari se kreću pažljivije nego što tržište očekuje. U posljednjem pokušaju poticanja rasta, središnja banka je prošlog tjedna odlučila sniziti omjer obveznih pričuva (RRR, engl.), najmanje razine pričuve koje banke moraju držati, za 50 bodova od 5. Veljače, što je prvi univerzalni rez RRR-a od svibnja 2012.

Ovo je popraćeno neočekivanim rezanjem kamatnih stopa prošlog studenoga, što je također bio prvi rez u više od dvije godine.

S obzirom na male pomake u gospodarskim aktivnostima, analitičari očekuju češće i drastičnije političke poteze kako bi se suprotstavili usporavanju.

Uzimajući u obzir deflaciju i financijske rizike, Kina će dodatno olakšati monetarne politike, a prošlotjedno rezanje RRR-a neće biti kraj ovog kruga olakšanja, mišljenje je tvrtke Minsheng.

Bob Liu, analitičar pri "China International Capital Corp." (CICC) vjeruje kako je za poticanje rasta potrebno još jedno rezanje kamata i tri rezanja RRR-a, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram