Zatvori
Poslovni Puls
12/02/2015

Najmlađi igrač na burzi: Počelo trgovanje dionicama TNG-a

Danas je na Službenom tržištu Zagrebačke burze započelo trgovanje dionicama društva Tankerska Next Generation d.d...

Nakon potpisivanja ugovora, uslijedila je prezentacija samog procesa prikupljanja kapitala te uvrštenja kompanije na Burzu, kao i pregled financijskih pokazatelja poslovanja TNG-a u 2014. godini, koju su održali John Karavanić, predsjednik Uprave TNG-a;  Mario Pavić, član Nadzornog odbora; Nikola Koščica, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora; i Ivan Kurtović, predsjednik Uprave Interkapital vrijednosnih papira d.o.o., pokrovitelja uvrštenja dionica na Burzu. Nakon prezentacije, oko 11.00 započela je trgovina novom dionicom putem trgovinskog sustava Zagrebačke burze.

„Danas je veliki dan i za Tankersku plovidbu i za TNG. Uvrštenjem dionica na domaću burzu pokazali smo da se s dobro osmišljenom idejom mogu mobilizirati investitori unatoč lošom gospodarskom okruženju i oprezu koji još uvijek vlada na tržištu kapitala. Doživljavamo ovo kao veliko priznanje, ali i obvezu za management i sve djelatnike naše grupacije. Hrvatsko brodarstvo je do ove transakcije bilo tradicionalno u financiranju svog rasta i oslanjalo se na vlastita sredstva i kredite banaka. Mi smo sretni smo što smo uspjeli napraviti na domaćem tržištu ono što rade najbolje svjetske kompanije – emisijom novih dionica financirati akviziciju modernih produkt tankera i na taj način omogućiti investitorima sudjelovanje na brodarskom i naftnom tržištu igrajući uz bok s dokazanim igračem poput Tankerske plovidbe“, istaknuo je John Karavanić, predsjednik Uprave TNG-a.

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, izrazila je zadovoljstvo ovim uvrštenjem: „Ovo je prvo novo uvrštenje dionica prikupljenih kroz inicijalnu javnu ponudu na Zagrebačkoj burzi još od 2008. godine. Drago nam je da je TNG prepoznala prednosti prikupljanja sredstava za rast i razvoj na ovaj način te vjerujemo da je ovo uvrštenje najava jednog novog, uzbudljivog razdoblja za domaće tržište kapitala. Veliki interes prilikom upisa dionica posebno ohrabruje, jer pokazuje da je investicijska zajednica, bez obzira radi li se o građanima ili velikim investicijskim fondovima, željna novih i zanimljivih investicijskih priča, te da je one kvalitetne spremna i podržati.“

„Izuzetna nam je čast što je naša najveća brodarska kompanija dala povjerenje upravo Interkapitalu da strukturira i provede ovo izdanje, koje je bilo i vremenski i procesno iznimno zahtjevno. Kada smo počeli pripremati projekt prije osam mjeseci, TNG nije ni postojao, a mi smo željeli uključiti u ponudu dionica i strane investitore i građane te ugraditi niz, za naše tržište, potpuno novih mehanizama u ponudu dionica za koje smo znali da će povećati atraktivnost investicijske propozicije i to za sve ciljane investitore. Više od 1.300 građana, većina domaćih institucionalnih ulagača i desetak stranih investitora pokazuju da smo u toj namjeri i uspjeli. No naš angažman ovdje ne prestaje, mi ćemo i dalje podržavati TNG i Tankersku u njihovom rastu, te im pomoći da i na tržištu kapitala zauzmu poziciju kakvu već imaju na svjetskom tankerskom tržištu“, kazao je Ivan Kurtović iz Interkapitala.

Potpisivanje Ugovora sa Zagrebačkom burzom kao i predstavljanje razvojnih planova investitorima predstavlja značajan novi korak u nastupu TNG-a na domaćem tržištu kapitala, a uvrštenjem u Službeno tržište kompanije se obvezuje na najvišu razinu transparentnosti poslovanja i kvalitete komuniciranja s investicijskom zajednicom.

Inicijalna javna ponuda dionica TNG-a uspješno je okončana 5. veljače 2015. TNG je u IPO-u prikupio 208 milijuna kuna. Upisano je 3,2 milijuna dionica, a postignuta je cijena od 65 kuna po dionici. TNG će prikupljena sredstva uložiti u proširenje flote s dva moderna produkt tankera, čime će se ukupan broj brodova u floti TNG-a povećati na 5 brodova ukupne nosivosti oko 250.000 DWT-a, navodi se u priopćenju.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram