Zatvori
Poslovni Puls
12/02/2015

Nevjerojatnih 82 posto Hrvata imalo ljubavnu vezu s kolegom na poslu

Ljubav ne bira vrijeme ni mjesto, a kako na poslu provodimo dobar dio dana, postoji vjerojatnost da nam se tu i dogodi. Portal MojPosao proveo je istraživanje na više od 600 ispitanika i otkrio kakve posljedice nosi ljubav na poslu...

Većina ispitanika (82 posto) bila je upletena u vezu na poslu koja nije posve prijateljska ili poslovna. U prosjeku je takva veza trajala godinu dana i devet mjeseci.

Bez obzira na dob, ispitanici svih dobnih skupina u podjednakoj su se mjeri upuštali u ljubavne veze na radnom mjestu.

Ovisno o stručnoj spremi, ispitanici sa srednjom stručnom spremom su se u nešto većoj mjeri upuštali u ljubavne veze na poslu nego ispitanici s višom i visokom stručnom spremom.

Od ispitanika koji su priznali da su na radnom mjestu imali nešto više od prijateljskog ili poslovnog odnosa, gotovo polovica (46 posto) priznaje da se radilo o ozbiljnoj ljubavnoj vezi.

Malo više od petine ispitanika (24 posto) imalo je isključivo seksualni odnos s osobom s posla, dok ih je 16 posto samo bezazleno koketiralo. Uzajamni platonski odnosno doživjelo je 14 posto ispitanika.

Žene se na poslu češće upuštaju u ozbiljnu vezu (52 posto žena i 37 posto muškaraca), dok se muškarci češće upuštaju u isključivo seksualne odnose (28 posto muškaraca i 22 posto žena).

Ispitanici s visokom stručnom spremom u većoj mjeri od ostalih ispitanika imaju ozbiljnu ljubavnu vezu (52 posto), dok ispitanici s višom stručnom spremom češće nego drugi imaju odnos baziran isključivo na seksu (31 posto).

Većina ispitanika je neki oblik ljubavnog odnosa s osobom s posla imala upravo s kolegom (81 posto). Petina ispitanika (21 posto) imala je vezu s nadređenom osobom, dok je svega 9 posto ispitanika imalo vezu s podređenom osobom.

Kada je u pitanju skrivanje ljubavne veze na poslu, malo više od trećine ispitanika (33 posto) uspješno je sakrilo svoju vezu od ostalih kolega. Svoju vezu na poslu nije uspjelo sakriti 42 posto ispitanika, dok ih 19 posto nije ni pokušalo sakriti. Svega šest posto ispitanika navodi da su rekli kolegama za svoju ljubavnu vezu, ali su je skrivali od nadređenog.

Kada je u pitanju seks na radnom mjestu, čak četvrtina ispitanika (26 posto) imala je seksualne odnose u prostorima tvrtke u kojoj rade. Polovica ispitanika (50 posto) prakticirala je seks u svom uredu, dok je trećina (31 posto) seksualne odnose imala u spremištu, a 30 posto u toaletu. U tuđem uredu seksualne odnose je imalo 16 posto ispitanika, a četvrtina (25 posto) u sobi za sastanke.

Više muškaraca (34 posto) nego žena (22 posto) priznalo je da su imali seksualne odnose u prostorima tvrtke u kojoj rade.

Najviše ispitanika, od onih koji su imali vezu na poslu, izjavilo je da veza nije utjecala na njihovo obavljanje radnih zadataka (45 posto), dok ih je 43 posto izjavilo kako je veza, dapače, pozitivno utjecala jer im je dala novi poticaj za rad.

Da je veza imala negativan utjecaj na koncentraciju priznaje 11 posto ispitanika te objašnjavaju da su imali problema sa suzdržavanjem i maštanjem.

Veza s kolegom/icom manje utječe na muškarce nego na žene - 52 posto muškaraca izjavilo je da veza na poslu nije utjecala na njihovo obavljanje radnih zadataka, dok je isto izjavilo 41 posto žena.

Brakom je ljubav s posla okrunilo 16 posto ispitanika, 54 posto ih je prekinulo vezu, dok je trećina ispitanika (30 posto) još u vezi s osobom s posla.

Svega 10 posto ispitanika izjavilo je da im je na poslu zabranjeno izlaženje s kolegama, dok tri četvrtine ispitanika (73 posto) navodi kako u tvrtki u kojoj rade nemaju takvu odredbu.

Bez obzira na veličinu, tvrtke rijetko imaju odredbu o zabrani izlaženja s kolegama. Odredbu o zabrani (bilo formalnu, bilo neformalnu) ima 12 posto velikih tvrtki te 10 posto srednjih i 10 posto malih tvrtki.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram