Zatvori
Poslovni Puls
13/02/2015

Došlo vrijeme za ulaganje u japanski jen?

U posljednjih nekoliko godina japanski jen je bio valuta koja je najviše gubila na vrijednosti - barem kada su u pitanju najtrgovanije valute na svijetu...

Japanska valuta je u zadnje tri godine u odnosu na euro izgubila približno 30% vrijednosti, a u odnosu na američki dolar čak 37%. U trenutnu pisanja analize tečaj EUR/JPY na platformama Admiral Marketsa iznosi 135,60 što je približno 1% ispod razine na kojoj je bio prije godinu dana.

Dva su uzroka slabljenja jena. Prvi razlog je nagli pad japanskog izvoza i porast uvoza što je nakon nekoliko desetljeća dovelo do situacije u kojoj Japan više ne bilježi trgovinski suficit, već deficit. Uzrok tome je bio precijenjen jen koji je jačao u vrijeme financijske krize. Budući da je Japan počeo uvoziti više dobara i usluga, nego što izvozi, smanjila se potražnja za japanskim jenom i bilo je samo pitanje dana kad će japanska valuta početi slabiti.

Drugi razlog velikog pada vrijednosti jena je program ubrizgavanja novca u financijski sustav kojeg su radi pogoršanja gospodarske situacije pokrenule japanska vlada i centralna banka. Taj program sličan je programima američke i europske centralne banke koje tako štampaju goleme količine novca kojeg potom usmjeravaju u kupovanje obveznica i dionica na financijskom tržištu. Na taj način žele povećati količinu novca u optjecaju što bi trebalo dovesti do rasta cijena tj. do više stope inflacije. Vlada i centralna banka se nadaju da će inače štedljivi Japanci početi više trošiti ako vide da im novac gubi na vrijednosti, a povećana potrošnja bi trebala dovesti do više stope gospodarskog rasta.

Dodatni cilj programa ubrizgavanja novca bio je i slabljenje jena s ciljem poticanja izvoza koji je i dalje glavni motor japanskog gospodarskog rasta.

Donedavno su čelni ljudi japanske vlade i centralne banke u svakom svojem nastupu isticali pozitivne strane ovih programa i hvalili se rezultatima, no jučer je japanska centralna banka izdala priopćenje u kojem je navedeno da bi dodatne mjere monetarnog popuštanja mogle biti kontraproduktivne te da bi trebalo dobro razmisliti prije uvođenja novih mjera. Mnogi japanski gospodarstvenici se već mjesecima žale na slab jen koji uzrokuje smanjenje kupovne moći i povjerenja potrošača. Centralna banka vjerojatno neće direktno komentirati tečaj jena, no i iz navedene izjave se vidi da vjerojatno ne žele nastavak slabljenja jena.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi jučerašnji komentar japanske centralne banke mogao ukazivati na početak završetka ciklusa provođenja ekstremno labave monetarne politike te bi mogao dovesti do jačanja jena. Od financijske krize do danas, kada god bi neka centralna banka najavila početak ubrizgavanja novca u financijski sustav, valuta bi počela slabiti, a kada bi najavila skori završetak istog, valuta bi počela jačati. Budući da sada japanska centralna banka počinje davati naznake da će možda uskoro početi smanjivati opseg svojih programa, a s druge strane europska centralna banka tek pokreće vlastiti program ubrizgavanja novca u financijski sustav, moguće je da će u idućih godinu do dvije japanski jen ojačati u odnosu na euro pa stoga i u odnosu na kunu.

Foto: Japan Resor (CC BY-SA)

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram