Zatvori
Poslovni Puls
16/02/2015

INA prošle godine ostvarila dobit od 344 milijuna kuna

Dobit iz osnovne djelatnosti bez jednokratnih stavki INA Grupe u 2014. iznosila je 523 milijuna kuna, dok je EBITDA bez jednokratnih stavki iznosila 2.699 milijuna kuna. Neto dobit iznosila je 344 milijuna kuna...

Razina ulaganja dosegla je iznos od 1.691 milijuna kuna. Ulaganja su uglavnom bila usmjerena na istraživanje i proizvodnju u Hrvatskoj. Kako bi se nadoknadili učinci nepovoljnih regulatornih promjena, poduzete su mjere koje su rezultirale daljnjim poboljšanjem već stabilne financijske pozicije, smanjujući neto zaduženost za daljnjih 37% na razinu od 2.991 milijuna kuna, a neto omjer duga i kapitala na 20,4% u odnosu na 27,0 % potkraj 2013.

Kombinirani učinak prisilne prodaje plina, smanjenje regulirane cijena plina i udvostručenje naknada za eksploataciju dosegao je više od 750 milijuna kuna. Segment Rafinerije i Marketing uložio je napore kako bi povećao produktivnost i poboljšao tržišnu poziciju Ine, ali je rezultat i dalje pod utjecajem kontinuiranog izazovnog europskoga rafinerijskog okruženja i daljnjega gospodarskog usporavanja u Hrvatskoj i ostalim ključnim tržištima Ine, što je za posljedicu imalo pad prodaje.

Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, rekao je kako je usprkos značajnim izazovima uzrokovanih regulatornim promjenama, kao i znatnom padu cijena nafte i plina, Ina povećala dobit iz osnovne djelatnosti prilagođenu za učinke zaliha i jednokratnih stavki za 15%, uz istodobno daljnje jačanje financijskog položaja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram