Zatvori
Poslovni Puls
16/02/2015

Nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru

Posljednji podaci DZS-a potvrdili su nastavak godišnjeg pada broja izdanih odobrenja za građenje...

Naime, nakon uglavnom pozitivnih stopa rasta u prvom dijelu prošle godine u posljednja četiri mjeseca zabilježene su snažne dvoznamenkaste stope pada. Tako je i u posljednjem lanjskom mjesecu pad iznosio visokih 19,9% dok je u posljednja četiri mjeseca 2014. godine u odnosu na isto razdoblje 2013. godine broj dozvola niži za gotovo 17%. Godišnjem padu broja izdanih odobrenja u prosincu pridonio je tako niži broj izdanih odobrenja za gradnju zgrada (-20,5%) čija je površina manja za 5,6% te ostalih građevina (-16,5%).

Iako je prvi dio godine donio pozitivne stope na godišnjoj razini, snažan pad na kraju godine pridonio je ukupnom padu pa je tako u 2014. godini u odnosu na 2013. godinu broj izdanih odobrenja zabilježio pad od 1,5%. Pri tome je spomenuti pad posljedica prvenstveno pada kod broja izdanih odobrenja za građenje ostalih građevina (npr. ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, brane, sportski tereni itd.) od 20,4% dok su odobrenja za građenje zgrada viša za 2,9%. Pri tome je zabilježen i rast površine zgrada za koje su odobrenja izdana (+11,7%) te predviđene vrijednosti radova (+10,9%).

"Posljednji podaci o broju izdanih odobrenja za građenje potvrđuju da je građevinski sektor i dalje u dubokoj recesiji. Ponovni pad ukupnog broja izdanih odobrenja za građenje pridonijeti će svakako i nastavku pada obujma građevinskih radova dok će s druge strane negativne stope ublažavati njihov porast u segmentu izgradnje zgrada", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram