Zatvori
Poslovni Puls
18/02/2015

Agrokor prodao ili iznajmio 30 trgovina Konzuma i Mercatora

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja prihvatila je Prvo izvješće povjerenika o provedbi strukturnih mjera dezinvestiranja i mjera praćenja uvjeta poslovanja koncentracije poduzetnika Agrokor/Mercator (Izvješće). Riječ je o mjerama koje je Agencija utvrdila rješenjem kojim je ta koncentracija uvjetno odobrena, stoji u priopćenju...

Do dana zaključenja Izvješća, 15. siječnja 2015., Agrokor je dezinvestirao 30 od 96 prodajnih mjesta predviđenih rješenjem Agencije. Od toga broja 19 prodajnih mjesta je prodano, a 11 je dano u zakup na pet godina (uz mogućnost produljenja za još pet godina).

To konkretno znači da je do trenutka zaključenja Izvješća, Agrokor dezinvestirao prodajna mjesta koja su u godini prije provedbe koncentracije ostvarivala 27 posto od ukupnog prihoda koje je ostvarivalo svih 96 prodavaonica s popisa za dezinvestiranje.

Za prodavaonice koje su ostvarivale dodatnih 24,8 posto ukupnog prihoda predviđenog za dezinvestiranje, zaključivanje ugovora je u tijeku, a za prodavaonice koje su ostvarivale daljnjih 18,3 posto ukupnog prihoda u tijeku su pregovori. Za prodavaonice koje su ostvarivale daljnjih 2,7 posto ukupnog iznosa prihoda, čeka se odobrenje zakupodavca za davanje u podzakup. Za one koje su ostvarile sljedećih 9,4 posto ukupnog prihoda, Agrokor je predložio zamjenska prodajna mjesta, dok za 17,7 posto od ukupnog prihoda namijenjenog dezinvestiranju, nema zainteresiranih.

S obzirom na to da od pet prodajnih mjesta predviđenih za dezinvestiranje, za četiri mjesta nema zainteresiranih (što čini 9,4 posto od ukupnog prihoda svih prodavaonica s popisa za dezinvestiranje), Agrokor je predložio devet zamjenskih prodajna mjesta. Zamjenska mjesta su nešto manje kvadrature, ali ostvaruju gotovo 50 posto više prometa od onih koja zamjenjuju. Agencija je taj prijedlog prihvatila. Kako rok za dezinvestiranje istječe 12. ožujka 2015., Agencija je naložila Agrokoru da za ta prodajna mjesta bez odgode, putem oglasa na službenim mrežnim stranicama Agrokora, Konzuma i Mercatora-H te u regionalnim tiskovinama gdje se nalaze navedena prodajna mjesta, krene u pronalazak zainteresiranih ponuditelja. U slučaju neuspjele ponude, Agrokoru je naloženo da bez odgode pristupi prenamjeni što većeg broja tih prodajnih mjesta.

Kako bi se osigurala transparentnost cijelog postupka, sukladno mjeri iz rješenja Agencije, pregled svih prodajnih mjesta predviđenih za dezinvestiranje stalno je dostupan na mrežnim stranicama Agrokora, Konzuma i Mercatora-H.

Također, Agencija je naložila Agrokoru da do isteka roka za dezinvestiranje mora sklopiti ugovore za koje je postupak ugovaranja u završnoj fazi, kao i za ona prodajna mjesta za koja su pregovori još u tijeku. Također, u najvećoj mogućoj mjeri potrebno je riješiti status prodajnih mjesta u zakupu.

U sklopu nadzora provedbe mjera dezinvestiranja, Povjerenik je odabrao šest prodajnih mjesta i fizički ih posjetio. Na lokacijama nisu uočene razlike u odnosu na ostala Konzumova prodajna mjesta, što konkretno znači da nije uočio radnje od strane Agrokora i njegovih povezanih poduzetnika koje bi mogle u bitnoj mjeri nepovoljno utjecati na poslovanje prodajnih mjesta namijenjenih dezinvestiranju, navodi se u priopćenju.

Također je, u odnosu na nalog Agencije Agrokoru o provođenju jasne komunikacije sa zaposlenicima u prodajnim mjestima predviđenima za dezinvestiranje, utvrđeno da je takva komunikacija s Radničkim vijećem sastavljena.

Kada je riječ o provedbi mjera praćenja poslovanja, Povjerenik je utvrdio da je Agrokor proveo niz organizacijskih promjena kako bi omogućio provođenje mjera. Sastavljene su pisane upute za sve razine zaposlenika Konzuma i Agrokora te se, vezano uz provedbu mjera, provodi edukacija svih razina zaposlenika. Uz to, formiran je poseban modul na intranet portalu na kojem se prodavaonicama omogućuje pristup svim informacijama vezanim uz relevantne proizvode i dobavljače radi provjere provedbe mjera.

Povjerenik je u Izvješću utvrdio kako uvjeti izloženosti proizvoda na polici nakon provedbe koncentracije nisu lošiji od onih prije njene provedbe odnosno da su uvjeti ostali na istoj razini. Agrokor je u stalnom kontaktu s dobavljačima te je na zahtjev pojedinih dobavljača pristao i na lošije uvjete od onih koje je s istima ostvarivao Mercator-H, kako bi osigurao izloženost njihovih proizvoda na policama prodavaonica. Izloženost pojedinih proizvoda na polici prikazuje se Planogramima koji se pravovremeno dostavljaju u sve prodavaonice prodajne mreže. Također, uz edukacije i radionice za djelatnike, formirane su Upute za rad za poslovna područja logistike i distribucije, maloprodaje i kontrolinga koje su stalno dostupne djelatnicima na intranet portalu.

Potpisivanjem Dodataka osnovnim ugovorima o kupnji i prodaji robe, dobavljačima je osigurano zadržavanje istih uvjeta poslovanja u razdoblju od godine dana.

Agrokor je isto tako ispunio nalog Agencije da izmjeni dopise prema dobavljačima na način da svaki individualizira u zadanom roku. Konkretno, Agrokor je 29. prosinca 2014. poslao individualizirane i detaljne obavijesti dobavljačima, navodeći naziv dobavljača i tri (3) najprodavanija proizvoda tog dobavljača te popis prodajnih mjesta na koje se odnose mjere iz točke 2. rješenja Agencije.

Povjerenik je izvršio i provjeru izloženosti na policama Konzumove prodajne mreže za proizvode dobavljača koji svojim proizvodima konkuriraju proizvodima društava koncerna Agrokor u kategorijama u kojima Agrokor ima visok tržišni udjel. Riječ je o obvezi izloženosti minimalno tri (3) konkurentska proizvoda na 30 posto police. Provjera izloženosti provedena je na uzorku od 67 od ukupno 192 prodajna mjesta formata hipermarket i supermarket Konzumove prodajne mreže, uključivo i bivših prodavaonica Mercatora-H koje nisu namijenjene dezinvestiranju.

Povjerenik je utvrdio kako se izloženost konkurentskih proizvoda u pravilu provodi sukladno nalogu utvrđenom rješenjem Agencije, odnosno da je na uzorku od 67 prodajnih mjesta izloženost proizvoda konkurentskih proizvoda bila manja od 30 posto u samo jedan (1) posto ukupno provjerenih potkategorija te kako je manje od tri (3) konkurentska proizvoda bilo izloženo na samo dva prodajna mjesta, ističe se u priopćenju.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram