Zatvori
Poslovni Puls
18/02/2015

Do daljnjeg mala vjerojatnost za oporavak tržišta rada

Prema posljednjim podacima HZZ-a broj nezaposlenih je u siječnju ove godine nastavio s stopama rasta na mjesečnoj razini dok je na godišnjoj razini broj nezaposlenih smanjen deseti uzastopni mjesec za redom...

Ukupan broj nezaposlenih osoba iznosio je 329.230 što u odnosu na prosinac 2014. predstavlja rast od 3,9% (povećanje za 12.467 osoba) dok je u odnosu na prošlogodišnji siječanj broj nezaposlenih manji za 13% ili 49.059 osoba.

I dok je povećanje na mjesečnoj razini odraz uobičajenih sezonskih kretanja (broj nezaposlenih bilježi kontinuirani mjesečni rast peti mjesec za redom odnosno od završetka glavne turističke sezone) pad broja nezaposlenih na godišnjoj razini podržan je i snažnijim smanjenjem broja ulazaka u evidenciju (-32,9% ili -1.067 osoba) od broja izlazaka iz evidencije, koji su zabilježili godišnji pad od 8,2% ili 1.904 osobe. Snažan pad broja izlazaka iz evidencije zabilježen je kod osoba koje su se odjavile iz evidencije uslijed nejavljanja (-77,4% ili 5.022 osobe) dok je broj izbrisanih iz evidencije zbog nepridržavanja zakonskih odredbi zabilježio snažan godišnji rast (+337,7% ili +4.508 osoba). Zanimljiv je i podatak o rastu broja izlazaka iz evidencije zbog zapošljavanja u inozemstvu, ukupno 334 osobe u siječnju 2015. (rast od 85% godišnje). Tijekom 2014. iz evidencije je zbog zapošljavanja u inozemstvu izašlo ukupno 4.010 osoba što je 61% više u odnosu na 2013. ali i najveći broj zapošljavanja u inozemstvu otkada postoji navedena statistika pri HZZ-u (2004.).

Promotrimo li strukturu nezaposlenih vidljive su izrazite slabosti tržišta rada. Primjerice zabilježen je ponovno porast broja osoba koje se nalaze u radno najproduktivnijem dobnom razdoblju između 20 - 45 godina starosti. Tako je u odnosu na prosinac njihov broj je viši za gotovo 5% dok se njihov udio u ukupno nezaposlenima povećao s 57% koliko je iznosio na kraju 2014. na 59% u siječnju ove godine. Nadalje, prema razini obrazovanja značajan je udio (62%) osoba sa završenom srednjom školom dok je 47% ukupno nezaposlenih nezaposleno dulje od godinu dana. Velik broj dugotrajno nezaposlenih potencijalno znači i obeshrabrenost radnika koji ne vide mogućnost povratka na tržište rada, što ujedno predstavlja i velik sociološki problem.

"Iako broj nezaposlenih bilježi kontinuirani višemjesečni godišnji pad on ne znači i pozitivne pomake na tržištu rada budući da analiza strukture nezaposlenih uz kontinuirani pad zaposlenosti upozorava na čvrsto ukorijenjene strukturne probleme na tržištu rada (neusklađenost ponude i potražnje radne snage, obrazovna struktura radne snage ne zadovoljava potrebe tržišta, dugotrajna nezaposlenost itd). Uz slabe izglede oporavka prepreke oporavku tržišta rada ostaju i dalje čvrste, pa stoga očekujemo će tržište rada i u idućem srednjoročnom razdoblju ostati vrlo slabo s niskom stopom zaposlenosti i visokom stopom nezaposlenosti", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram