Zatvori
Poslovni Puls
19/02/2015

Europljani sve češće koriste beskontaktno plaćanje

Europljani vole svakodnevno koristiti beskontaktna plaćanja bez obzira radi li se o trgovačkim lancima, trgovinama, parkiralištima, samoposlužnim automatima ili o javnom gradskom prijevozu i taxi prijevoznicima...

U posljednjem kvartalu 2014. godine broj beskontaktnih transakcija porastao je za 174% u odnosu na prethodnu godinu, a broj transakcija po korisniku porastao je za više od 20%. U Ujedinjenom Kraljevstvu i Poljskoj više od 90% korisnika beskontaktnih kartica izjavilo je da je u potpunosti zadovoljno tim načinom plaćanja, navodi se u priopćenju.

Povijesno, prosječan bi Europljanin svoju jutarnju kavu platio kovanicama, ali danas postoji puno lakši i sigurniji način plaćanja. Budući da su beskontaktna plaćanja moguća na preko 3 milijuna prodajnih mjesta u svijetu, što predstavlja rast od 56% u odnosu na prethodnu godinu, plaćanja beskontaktnim karticama, mobitelima ili drugim uređajima su pristupačnija nego ikad.

Europljani sve više prihvaćaju beskontaktni način plaćanja: U Češkoj je 25% transakcija MasterCard® i Maestro® karticama beskontaknto, na prodajnim mjestima ovlaštenih trgovaca. Sličan trend možemo vidjeti i u Poljskoj (33%), Mađarskoj (18%) i Slovačkoj (17%). Prema podacima koje je objavila "The UK Card Association" (Udruga kartičara Ujedinjenog Kraljevstva), potrošnja beskontaktnim karticama se utrostručila te dostigla rekordan iznos u Ujedinjenom Kraljevstvu u vrijednosti od 2,32 milijarde funti u 2014.

MasterCard i Maestro beskontaktne kartice dostupne su u 38 zemalja Europe (ukupno 68 zemalja svijeta). Izdano je preko 5 milijuna beskontaktnih MasterCard i Maestro kartica i to u: Austriji, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Rusiji, Turskoj i Ujedinjenom kraljevstvu. U Njemačkoj, Poljskoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu 73% korisnika kartica smatra kako su plaćanja preko mobilnih telefona najugodniji način plaćanja. 42% Poljaka želi plaćati beskontaktno svojim pametnim telefonima.

Javni prijevoz je doprinio širenju beskontaktnih plaćanja. U Londonu je milijunima korisnika pružen jednostavniji i ugodniji način prijevoza nakon što je Trasport for London (TfL) u rujnu 2014. uveo beskontaktna plaćanja. Od tada je preko 40 milijuna putnih karata plaćeno beskontaktnim karticama ili drugim uređajima za beskontaknta plaćanja, što čini gotovo 12% takozvanih Pay as You Go putovanja. Korisnici podzemne željeznice u Sankt Peterburgu također više ne trebaju kupovati karte za prijevoz budući da svoju vožnju mogu platiti beskontaktno.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram