Zatvori
Poslovni Puls
27/02/2015

HAKOM: Očekivani pad prihoda tele operatera

Na tržištu elektroničkih komunikacija četvrto tromjesečje 2014. donijelo je pad prihoda u odnosu na prethodno ljetno razdoblje, što je i očekivano s obzirom na turističku sezonu i velik broj stranih korisnika u hrvatskim mrežama tijekom ljetnih mjeseci. Sezonski utjecaj je bio najveći na prihode operatora mreža pokretnih komunikacija, dok je u mrežama nepokretnih komunikacija pad prihoda ipak nešto manji, uz istodoban rast usluge televizije, navodi se u priopćenju iz HAKOM-a...

Na godišnjoj razini rastu prihodi od usluga pristupa internetu i televizije, a padaju od klasičnih telefonskih usluga. U mrežama nepokretnih komunikacija telefonske usluge se sve manje koriste te pada broj nepokretnih telefonskih priključaka, dok u mrežama pokretnih komunikacija raste promet, ali pada prihod. Ova činjenica, zajedno s podatkom da je do sada mrežu operatora pokretnih komunikacija mijenjalo preko 850 000 korisnika, ukazuje da sve veći broj korisnika ugovara optimalne tarife u odnosu na njihove navike. Internetski promet u mrežama pokretnih komunikacija snažno raste, a rast prihoda od usluge pristupa internetu putem pokretne mreže na godišnjoj razini iznosi preko 87 posto.

Korisnici sve više svoje pametne telefone koriste za pristup internetu, a rastom popularnosti pametnih telefona mijenjaju se i navike korisnika te pada broj korisnika koji internetu pristupaju putem podatkovnih kartica. Gustoća širokopojasnog pristupa internetu putem mreža pokretnih komunikacija na kraju 2014. iznosila je 9,06 posto, odnosno manje nego u ranijim razdobljima. Kao posljedica rasta udjela pametnih telefona kao vrste korisničke opreme raste i broj korisnika s pretplatničkim odnosom. Prema tržišnim pokazateljima udio korisnika s pretplatom na kraju 2014. iznosio je 44,53 posto.

Pozitivni rezultati ostvareni su i na tržištu televizije, na kojem je zabilježen rast prihoda i broja priključaka. Najveći pojedinačni rast zabilježen je u segmentu priključaka zemaljske naplatne TV, oko 26 posto više nego u rujnu 2014. Zbog jačanja konkurencije i sve intenzivnije borbe za tržišni udio, i dalje se očekuje veći značaj paketa koji objedinjuju više usluga, kao i tarifnih modela s neograničenim prometom, stoji u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram