Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2015

Evo koje su najbolje hrvatske online trgovine

Konferencija Web trgovac godine 2014. koju je organizirao vodeći portal za usporedbu cijena Jeftinije.hr u suradnji s istraživačkom kućom Valicon, proglasila je danas u zagrebačkom hotelu International najbolje hrvatske web trgovine...

Web trgovcem godine tako je proglašen eKupi.hr, koji je osvojio pobjedu i u kategoriji Internet trgovačkog centra. Pobjednici su proglašeni u još osam kategorija, i to: printink.hr u kategoriji Mišljenja kupaca, Sonusart.hr u kategoriji Audio&video, Silux.hr u kategoriji Auto&moto, Emmezeta.hr u kategoriji Dom&vrt, Gizzmo.hr u kategoriji IT, Alternativa-webshop.hr u kategoriji Ljepota te Dobra-macka.com u kategoriji Moda.

Glavni kriterij za proglašenje pobjednika bila su mišljenja kupaca prikupljena istraživanjem koje se temelji na Internet anketama koje je Valicon proveo na preko 29.000 hrvatskih Internet korisnika koji su u prethodnoj godini obavili kupnju na barem jednoj domaćoj web trgovini.

Na konferenciji su prezentirani rezultati tog istraživanja, odnosno trendovi i stanje u području Internet kupovine u Hrvatskoj. Najčešći način plaćanja narudžbi u Hrvatskoj su pouzeće (49 posto) i kreditne kartice (19 posto), a ako se uzme u obzir i kupovine u inozemstvu najčešće se koristi Paypal (35 posto), dok su na drugom i trećem mjestu pouzeće (25 posto) i kreditne kartice (17 posto). S obzirom da je Valicon istraživanje proveo i u Sloveniji, moguće je usporediti dvije države i vidjeti da je u pogledu penetracije korištenja Interneta i online kupnje Hrvatska dvije godine iza Slovenije, dok razlike u strukturi online kupaca gotovo da i nema.

Kad su u pitanju domaće web trgovine – istraživanje je pokazalo kako je napredak moguć prvenstveno u proširenju asortimana i njegove raznolikosti te inovativnosti ponude, a domaći web trgovci moraju posebno raditi na privlačenju i motivaciji mlađih i zahtjevnijih kupaca, kako bi počeli više kupovati kod domaćih web trgovaca.

U sklopu konferencije održana su i predavanja web trgovaca, web stručnjaka i drugih stručnjaka koji su iznijeli vlastita iskustva na području web trgovine, njezinog razvoja te unaprjeđenja prodaje i „Vjerujem da smo ovim projektom uspjeli uspostaviti 'valutu' za mjerenje uspješnosti na hrvatskom tržištu te omogućili web trgovcima pristup podacima o korisničkom iskustvu na temelju kojih mogu unaprijediti svoje poslovanje. S druge strane, kupci su i ranije na našem portalu mogli usporediti cijene u trgovinama, dok im ovim projektom po prvi put u Hrvatskoj komuniciramo i kvalitetu web trgovina“, rekao je Damir Vidan, voditelj projekta Web trgovac godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram