Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2015

Početkom godine prodano više automobila nego lani

U prva dva mjeseca ove godine u Hrvatskoj je prodano ukupno 4.638 novih osobnih vozila, što prema istom razdoblju prošle godine predstavlja rast od 8,7 posto, odnosno za 373 vozila, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci agencije Promocija Plus, koji se oslanjaju na evidenciju MUP-a o novim registracijama...

Samo tijekom veljače prodano je ukupno 2.214 novih osobnih vozila, odnosno 1,3 posto ili 29 vozila više nego istog mjeseca lani.

Najprodavanija marka vozila u prva dva mjeseca ove godine bio je Volkswagen, sa 774 prodana automobila, što predstavlja 16,7 postotni tržišni udio.

Slijedi Škoda, sa 462 prodana vozila, odnosno udjelom od 9,9 posto, a potom Renault, sa 416 prodanih automobila, odnosno udjelom od gotovo 9 posto na hrvatskom tržištu novih osobnih vozila.

Vozila marki Dacia i Opel tijekom prva dva mjeseca ove godine prodano je, pak, po 325, odnosno njihov je udio na tržištu po 7 posto.

Promatrano prema modelu, prva dva mjesta drže Volkswagenova vozila - u dva mjeseca 2015. u Hrvatskoj je kupljeno najviše Golfova, njih 285 ili 6,1 posto svih kupljenih vozila, dok je Pola prodano 244 ili 5,2 posto.

Slijede Škoda Octavia (229 vozila ili 4,9 posto), Dacia Sandero (167 vozila ili 3,6 posto), dok je na petom mjestu Škoda Rapid sa 159 prodanih vozila ili udjelom na tržištu od 3,4 posto.

Statistika za prva dva mjeseca pokazuje da je primjerice prodano i šest Porschea, u siječnju je prodan jedan Lexus, a u veljači po jedan Maserati, Tata i Tesla.

Podaci agencije Promocija Plus pokazuju i da je više od 40 posto vozila prodanih tijekom prva dva mjeseca ove godine prodano u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji (1.897 automobila). Po prodaji, odnosno broju registracija slijede Primorsko-goranska (528 vozila ili 11,4 posto) te Splitsko-dalmatinska županija (366 vozila ili 7,9 posto).

Na samom su začelju, pak, Virovitičko-podravska županija, u kojoj su u dva mjeseca prodana svega 23 nova automobila, te Ličko-senjska s tek 31 prodanim osobnim vozilom.

Promatra li se po vrsti pogonskog goriva, statistika pokazuje da su hrvatski kupci i dalje naklonjeniji automobilima s dizelskim motorima, koji u ukupnoj prodaji iz prva dva mjeseca ove godine sudjeluju s više od 67 posto, dok 'benzinci' zauzimaju 32 postotni udio na tržištu.

Podaci Promocije Plus pokazuju i da je u tom razdoblju u Hrvatskoj prodano ukupno 21 vozilo na ukapljeni plin, deset hibridnih automobila te jedno vozilo na električni pogon, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram