Zatvori
Poslovni Puls
11/03/2015

EU: Niže naknade za korištenje kreditnih kartica

Europski parlament je velikom većinom glasova prihvatio uredbu kojom se ograničava visina naknade koje banke međusobno naplaćuju za transakcije kreditnim karticama, što bi trebalo rezultirati uštedama za potrošače...

Banke međusobno naplaćuju naknade za korištenje kreditnih kartica, čega potrošač najčešće nije ni svjestan, ali zbog toga plaća skuplje. Primjerice, banka jednog trgovca plaća naknadu banci klijenta koji je obavio kupnju karticom. Nakon toga banka prebacuje trošak naknade na trgovca koji onda to nadoknađuje podizanjem cijene proizvoda.

Te naknade se koriste za prekogranična kartična plaćanja, ali i unutar pojedinih europskih zemalja. Visina naknade često je vrlo različita i kreće se od 0,1 do 5 posto.

Novom uredbom te naknade mogu iznositi 0,2 posto za transakcije debitnim karticama i 0,3 posto za kreditne kartice. To su gornje vrijednosti i naknade mogu biti i niže, što je već slučaj u Danskoj, gdje iznose 0,1 posto.

Glasovanje u Europskom parlamentu komentirala je hrvatska zastupnica Biljana Borzan, koja je zamjenska članica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

Ovo je jako dobra vijest za potrošače u Hrvatskoj, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir da u Hrvatskoj kartica ima dvostruko više nego stanovnika. Za razliku od Nijemaca, koji plaćaju naknadu na kartične transakcije od 1,8 posto, ili Danaca koji plaćaju, 0,1 posto, u Hrvatskoj troškovi kartične transakcije dosežu i do 5 posto. Konačni rezultat će biti veća zaštita potrošača, niže cijene robe i usluga te velike uštede i za potrošače i za trgovce, komentirala je Borzan, prenosi HRT.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram