Zatvori
Poslovni Puls
12/03/2015

Proizvođačke cijene u veljači zabilježile pad od 4 posto

I u veljači su proizvođačke cijene ukupne industrije nastavile negativan niz koji traje od svibnja 2013. godine. Tako su proizvođačke cijene u odnosu na veljaču prošle godine zabilježile pad od 4% podržane nižim cijenama na domaćem i na nedomaćem tržištu...

Naime, cijene industrijskih proizvoda koje su prodali proizvođači na nedomaćemu (nehrvatskom) tržištu zabilježile su godišnji pad od 3,9% dok su cijene industrijskih proizvoda koji su proizvedeni i prodani na domaćem (hrvatskom) tržištu niže za 4% u odnosu na isti mjesec prošle godine. S druge strane, nakon četveromjesečnog pada, proizvođačke cijene su u veljači zabilježile rast na mjesečnoj razini (+1,5% na ukupnom tržištu, +1,8% na nedomaćem tržištu i +1,3% na domaćem tržištu). Iako su cijene energije s mjesečnim rastom od 3,8% pridonijele mjesečnom rastu ukupnih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj razini su imale značajan doprinos njihovom padu.

Naime, očekivano najznačajniji doprinos nižim cijenama došao je od godišnjeg pada cijena energije (-9,2%) pa tako isključimo li cijene energije iz ukupnih cijena industrije na domaćem tržištu zabilježen je njihov godišnji pad od 1%. Tako su nastavak devetnaestomjesečnog pada cijena industrijskih proizvoda koji su proizvedeni i prodani na domaćem (hrvatskom) tržištu podržale gotovo sve kategorije proizvoda prema GIG-u, izuzev trajnih proizvoda za široku potrošnju koji bilježe blagi rast cijena od 0,1%.

Promatrano prema NKD-u niže cijene na godišnjoj razini posljedica su pada cijena rudarstva i vađenja (-4,6%) te prerađivačke industrije (-5,5%) dok su opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija i opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša zabilježile rast cijena od 0,2% odnosno 19,4%.

"U nastavku godine očekujemo daljnji pad proizvođačkih cijena na godišnjoj razini koji će prvenstveno biti podržan oslabljenom domaćom potražnjom ali i izostankom pritisaka s inozemnih robnih tržišta te zamjetno nižih cijena sirove nafte (barem u prvoj polovici godine)", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram