Zatvori
Poslovni Puls
16/03/2015

Snažan pad odobrenja za građenje u siječnju

Prema posljednjim podacima DZS-a i u siječnju ove godine broj izdanih odobrenja za građenje nastavio je s dvoznamenkastim stopama pada koje traju od rujna 2014. godine...

Tako je u siječnju ove godine izdano ukupno svega 377 odobrenja i zabilježena snažna godišnja stopa pada od 22,6%. Pri tome je broj izdanih odobrenja najniži od kad DZS prati podatke dok je godišnja stopa pada najviša od srpnja 2013. godine. Snažnom godišnjem padu broja izdanih odobrenja u siječnju pridonio je tako niži broj izdanih odobrenja za gradnju zgrada (-15,1%) te ostalih građevina (-55,6%).

S obzirom da je zabilježen snažan pad broja izdanih odobrenja za građenje zgrada i ostalih građevina ne čudi da je predviđena vrijednost radova koja izdana odobrenja pokrivaju niža za 35,9% za zgrade te 72,2% za izgradnju ostalih građevina (npr. ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, brane, sportski tereni itd.). Prema vrstama građevina 89,4% odobrenja izdano je za zgrade, a 10,6% za ostale građevine dok je prema vrstama radova, 71,6% odobrenja izdano je za novogradnju, a 28,4% za rekonstrukcije.

"Posljednji podaci o broju izdanih odobrenja za građenje te predviđenoj vrijednosti radova potvrđuju da je građevinski sektor i dalje u dubokoj recesiji. Ponovni snažni pad ukupnog broja izdanih odobrenja za građenje pridonijeti će svakako i nastavku daljnjeg pada obujma građevinskih radova", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram