Zatvori
Poslovni Puls
17/03/2015

U EU blago raste prodaja novih automobila

Prodaja automobila u Europi blago je ubrzala u veljači, predvođena dvoznamenkastim stopama rasta na većini vodećih tržišta, dok je u Hrvatskoj oštro usporila, pokazalo je izvješće europskog udruženja proizvođača automobila ACEA...

U prošlom je mjesecu u 27  zemalja Europske unije (bez Malte) registrirano 924.440 novih automobila, što je 7,3 posto više nego u istom mjesecu lani.

Time je prodaja blago ubrzala u odnosu na siječanj, kada je njihov broj uvećan na godišnjoj razini za 6,7 posto.

Među vodećim su tržištima dvoznamenkaste stope rasta prodaje u veljači zabilježile Španjolska, od 26,1 posto, Italija, od 13,2 posto, i Velika Britanija, od 12,0 posto. Snažnije je porasla i prodaja na najvećem europskom tržištu, onom njemačkom, za 6,6 posto, te za 4,6 posto u Francuskoj.

U Hrvatskoj su u veljači prodana 2.174 nova automobila, što je skromnih 1,4 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. U siječnju je prodaja poskočila čak 11,7 posto, pokazuju podaci ACEA-e.

U prva dva ovogodišnja mjeseca prodaja je u 27 zemalja EU-a (bez Malte) porasla sedam posto u odnosu na isto razdoblje lani, uz prodanih ukupno gotovo dva milijuna novih automobila.

Među vodećim je tržištima u promatranom razdoblju ponovo najveći skok prodaje zabilježila Španjolska, od 26,7 posto. Slijedi Italija s 12,3 posto, te Velika Britanija s 8,3 posto, Francuska s 5,3 i Njemačka sa 4,6 posto, stoji u izvješću udruženja.

U Hrvatskoj je, prema podacima ACEA-e, u prva dva ovogodišnja mjeseca prodano ukupno 4.556 novih automobila, što je 6,6 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram