Zatvori
Poslovni Puls
18/03/2015

EU bilježi pad vanjskotrgovinskog suficita za 56,5 posto!

U Europskoj je uniji ostvaren u 2014. godini robni suficit u iznosu od 22,5 milijardi eura što je 56,5% manje nego u 2013. godini...

Posljedica je to ponajprije smanjivanja vrijednosti izvoza (-2,0%), a onda i zadržavanja gotovo iste razine vrijednosti uvoza (-0,3%). Pad vrijednosti izvoza uglavnom je bio determiniran smanjenjem vrijednosti izvoza plemenitih metala u Švicarsku te padom vrijednosti izvoza energije. Kod ostalih grupa proizvoda promatrano po njihovoj namjeni zabilježene su tek manje promjene na godišnjoj razini. Kretanje, odnosno istodobna stagnacija uvoza rezultat je blagog oporavka ukupne potražnje s jedne strane te pada cijena pojedinih sirovina i energije na globalnom tržištu s druge strane.

Pad je vrijednosti uvoza zabilježen samo kod sirovina, a posebno je izražen kod energije. Vrijednost uvoza energije, odnosno energenata, pritom je smanjena i to čak za 49,5 milijardi eura. Indeksi uvoznih cijena industrijskih proizvoda za EU18, koje objavljuje Eurostat, pokazuju da su u 2014. godini prosječne uvozne cijene sirove nafte i zemnoga plina smanjene za 9,3% (samo sirove nafte 9,6%), električne energije 14,4%, naftnih derivata za 7,2%, a metalnih ruda za 12,6%. Ovakva su kretanja na globalnoj razini kao i spor oporavak globalne potražnje utjecali i na pad uvoznih cijena i to većeg broja drugih proizvoda pa je npr. pad uvoznih cijena za EU kod prehrambenih proizvoda iznosio 0,9%, a kod farmaceutskih proizvoda 1,9%.

Početak 2015. godine obilježavaju slični trendovi. U siječnju je pad robnog izvoza na godišnjoj razini iznosio -2,4% na što je ponovo utjecao smanjeni izvoz energije i tek neznatno smanjenje izvoza prehrambenih proizvoda i sirovina. Vrijednost uvoza istodobno je smanjena za 4,6% i to prije svega zbog toga što je vrijednost uvoza energije smanjena za čak 37,1% što je odraz daljnjeg pada cijena energenata (posebno sirove nafte).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram