Zatvori
Poslovni Puls
18/03/2015

Oporavak za malo i srednje poduzetništvo istočne Europe

Od stabilnog gospodarskog oporavka srednje i istočne Europe mogle bi profitirati i zemlje na jugoistoku kontinenta, uključujući i Hrvatsku. Podaci upravo objavljenog istraživanja Grupacije TMF pokazuju da klaster od devet zemalja na najbolji mogući način koristi situaciju sa slabim eurom i nižim cijenama nafte, navodi se u priopćenju...

Rezultati istraživanja pod nazivom Business risks and opportunities in Central and Eastern Europe (Poslovni rizici i prilike u srednjoj i istočnoj Europi), koje je naručila Grupacija TMF, a objavila kompanija The Economist Intelligence Unit (EIU), ukazuju na jačanje poslovnog okruženja za malo i srednje poduzetništvo u nekoliko zemalja srednje i istočne Europe, posebice u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj. Unatoč tome, još uvijek postoje određeni administrativni, regulatorni i porezni izazovi.

Malo i srednje poduzetništvo, otkrivaju rezultati, sve više će pokretati gospodarski rast u regiji – više nego u eurozoni i na širem području Europske unije. Nadalje, malo i srednje poduzetništvo će iskoristiti poticajne mjere za ulagačke projekte, bolje prilike za financiranje i porezna izuzeća.

„Nakon nekoliko teških godina, regija srednje i istočne Europe (uz iznimku Poljske) pokazuje pozitivne trendove za međunarodne kompanije. Međutim, zbog složenih poreznih sustava i sustava izvješćivanja, kao i lako promjenjivog zakonodavstva i nesigurne poslovne transparentnosti, put do snažnog oporavka je dug. I dok zemlje srednje Europe te Rumunjska bilježe pozitivne rezultate, jugoistočna Europa još uvijek zaostaje za drugima u rastu i veličini, no nudi veće mogućnosti uz klaster zemalja jugoistočne Europe“, istaknuo je Juraj Gerzeni, direktor u Grupaciji TMF zadužen za regiju EMEA.

U srednjoj i istočnoj Europi sve je prisutniji tzv. nearshoring (prijenos poslovanja u obližnje zemlje, za razliku od tzv. offshoringa ili premještanja poslovanja u udaljene zemlje) proizvodnih i servisnih linija, posebice u Poljskoj, ističe se u istraživanju. Nadalje, zemlje kao što su Slovačka i Poljska bilježe sve veći zamah tehnoloških startupova, dok rast centara za zajedničke usluge i dalje nudi najviše mogućnosti u zemljama kao što su Mađarska i Poljska.

U navedenim okolnostima jugoistočna Europa, koja je dosad zaostajala u oporavku, čini se svakako zanimljiva za razmatranje prilikom traženja prilika kompanija za rastom na globalnoj razini.

Kompanije koje šire svoje poslovanje na srednju i istočnu Europu očekuju kako će iskoristiti uglavnom stabilan gospodarski rast i poreze na trgovačka društva koji su niži nego u većini zapadnoeuropskih zemalja. U zemljama jugoistočne Europe (Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji) živi ukupno oko 20 milijuna ljudi, a međunarodne kompanije su u potrazi za lokacijama koje nude nove potencijale rasta.

„Nakon ubrzanog rasta u svojim prvim godinama poslovanja, TMF Croatia je 2009. godine doživjela nagli zastoj, kao uostalom i većina zemalaj srednje i istočne Europe. Međutim, ulaskom u Europsku uniju, poslovni rast u Hrvatskoj polako hvata korak te smo sigurni da će EU fondovi, turizam i novi Zakon o strateškim investicijama pomoći u razvoju zemlje. Mnogo je administrativnih prepreka uklonjeno za prekogranično poslovanje što uvelike pomaže poduzetnicima iz drugih država Europske unije da svoje poslovanje prošire i na hrvatsko područje i prilagode se zahtjevima lokalnih zakona“, istaknula je Silvia Cancedda, generalna direktorica društva TMF Hrvatska

Jugoistočna Europa nastavlja pružati prilike za rast, ali i biti izvor poslovnih rizika. Potencijalni ulagači i međunarodne kompanije moraju biti iznimno dobro pripremljeni kako bi se nosili s rizicima te osigurati podršku lokalnih stručnjaka koji imaju golemo iskustvo s promjenjivim zakonodavnim i regulativnim okruženjem. Osim toga, još uvijek postoje rizici od usporavanja/deflacije u eurozoni te pogoršavanja krize u Rusiji i Ukrajini, ističe se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram