Zatvori
Poslovni Puls
19/03/2015

Lalovac: "Digitalna" ekonomija može pomoći hrvatskom gospodarstvu

Ministar financija Boris Lalovac na otvaranju prve međunarodne Konferencije o učinkovitom upravljanju u javnom sektoru u organizaciji Lidera i Kontrolinga Kognosko, a pod pokroviteljstvom Ministarstva financija, poručio je kako digitalna ekonomija i kontroling mogu puno učiniti za gospodarski rast u budućnosti...

Ministar je istaknuo kako se zadnjih 10 godina rast temeljio na gomilanju javnog i privatnog duga i onda se dogodio vanjski šok.

"Sada svjedočimo kako se vrlo teško izlazi iz tih akumuliranih problema iz prošlosti. Postavljaju se novi ciljevi koji se više ne temelje na javnom dugu, jamstvima, garancijama i financiranjem infrastrukture, nego na zdravoj osnovi ekonomskog rasta i to zahtjeva prilagodbu javnih financija i snažne strukturne reforme", kaže Lalovac, a prenosi Lider.

Najavio je postavljanje mjeritelja uspješnosti, i to ne samo u poreznoj i carinskoj upravi.

"Digitalna ekonomija i kontroling mogu dati jako puno u budućnosti. Ne trebamo se orijentirati na troškove, nego na učinkovitost", zaključio je ministar.

Na konferenciji su svoja iskustva s uvođenjem kontrolinga u javnu upravu podijelili Gerhard Zotter ,direktor sekcije za strategiju i upravljanje resursima u Ministarstvu financija Austrije i Ursula Rosenbirchler, direktorica Odjela za kontroling učinkovitosti iz Ministarstva uprave Austrije.

"Austriju i Hrvatsku ne spaja samo zajednička prošlost, tu su i reforme koje je Austrija provodila u zadnjih 20 godina, a koje su pred Hrvatskom", istaknuo je Zotter dodavši kako javna uprava ne smije koštati više od onoga što je u stanju pružiti.Austrija je s reformama počela već osamdesetih godina prošlog stoljeća, a reforme je usvojila svaka vlada koja je potom došla. "Raditi pomoću usmjerenosti na učinak je najteža disciplina jer je sustav jako složen i zahtjeva jako usku komunikaciju", istaknula je Rosenbirchler te zaključila kako se radi se o procesu promjene kulture na kojemu se mora ustrajati.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram