Zatvori
Poslovni Puls
19/03/2015

Najveća nelikvidnost u građevinarstvu i trgovini

Krajem siječnja vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata realizirana je na razini od 29,3 milijardi kuna što je nešto niže nego prethodnog mjeseca (-1,1% ili za 315 milijuna kuna)...

Time kretanje ovoga pokazatelja nastavlja biti blago promjenjivo s manjim amplitudama što sugerira stagnaciju, odnosno izostanak pravih i brzih rješenja ovog problema, jednog od velikih ograničavajućih faktora oporavka poslovnoga sektora. Naime, rješavanje problema kroz predstečajne nagodbe nije polučilo željene rezultate: od 1.listopada 2012., kada je započela primjena Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, do 13. ožujka.2015. ukupna vrijednost prijavljenih obveza u procesu predstečajne nagodbe iznosila je 70,7 milijardi kuna, od čega je nagodba sklopljena za samo 42 posto vrijednosti, odnosno za samo 24 posto prijavljena predmeta.

Tako je otprilike u istom razdoblju (od listopada 2012. do siječnja 2015.) ukupna vrijednost neizvršenih osnova pala za samo 34 posto, zadržavši se na još visokoj razini od 48 posto vrijednosti novca u optjecaju. Djelatnosti s daleko najvećim iznosima neizvršenih osnova ostaju građevinarstvo (7,2 milijarde kuna) i trgovina (6,6 milijardi kuna), zatim slijedi prerađivačka industrija, ali sa upola nižim iznosom (3,1 milijardi kuna).

Treba kazati da je građevinarstvo ujedno i djelatnost s najvišom vrijednosti prijavljenih obveza u procesu predstečajne nagodbe u iznosu od 16,98 milijardi kuna, slijedi je prerađivačka industrija sa 14,8 milijardi kuna te trgovina sa 11,6 milijardi kuna. Ove godine stupa na snagu novi Stečajni zakon koji objedinjuje instrument stečaja i predstečaja, s promjenama u procedurama koje se dosad nisu pokazale zadovoljavajućim.

Koliko će to pomoći rješavanju problema u protočnosti plaćanja pokazat će vrijeme, no teško je očekivati veće promjene u srednjem roku, a posebno ne u ovoj godini koja neće donijeti niti veći preokret u dinamici gospodarske aktivnosti. "Vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje u siječnju niža 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec. Time kretanje ovoga pokazatelja nastavlja biti blago promjenjivo s manjim amplitudama, što sugerira stagnaciju odnosno izostanak pravih i brzih rješenja ovog problema, jednog od faktora koji znatno ograničava oporavak poslovnoga sektora“, rekao je direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram