Zatvori
Poslovni Puls
23/03/2015

Misteriozni rast izvoza jabuka iz Srbije u Rusiju

Prema neslužbenim informacijama, koje donosi B92, Srbija ima rok od deset dana da pruži ruskoj strani zadovoljavajuće odgovore inače će stupiti na snagu zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda...

Ministar trgovine Rasim Ljajić je jutros najavio sastanak sa ruskom stranom o ovom pitanju i rekao da "od Rusa nema razloga bilo što kriti".

Rusija je blokirala uvoz voća iz Europske unije kao odgovor sankcijama Zapada zbog ukrajinske krize, a Srbija je od tada povećala izvoz jabuka u tu zemlju za 48 posto, odnosno 118.000 tona.

Međutim, iako aktualna situacija predstavlja šansu za domaće poljoprivrednike, u posljednjih šest mjeseci se više puta govorilo o reizvozu voća iz EU sa "lažnim" srpskim papirima, što direktno ugrožava Sporazum o slobodnoj trgovini.

Rusko tijelo za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu, Roselkoznadzor, priopćilo je tijekom vikenda da "postoji zabrinutost zbog značajnog povećanja izvoza jabuka iz Srbije".

Agencija RIA je desetak sati kasnije objavila da Rusija trenutno razmatra mogućnost da potpuno blokira uvoz voća iz Srbije.

"Sumnjamo da iz Srbije stižu reizvezene jabuke, najvjerojatnije je u pitanju poljsko voće", naveo je izvor iz ruskog ministarstva poljoprivrede za agenciju RIA novosti.

U siječnju ove godine, Roselkoznadzor je priopćio da sumnja da je Srbija uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka, kruški, kupusa i povrća, a krajem 2014. godine su pojedini proizvođači iz Srbije izrazili sumnju da na tržištu ima mnogo mešetarenja i da poljske jabuke idu u Rusiju sa srpskim pečatom.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram