Zatvori
Poslovni Puls
23/03/2015

Ukupni depoziti u bankama smanjeni na 243,7 mlrd. kuna

Prema posljednjim podacima koje je objavio HNB sukladno novoj metodologiji ESA 2010, ukupni depoziti poslovnih banaka (koji čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) krajem siječnja ove godine iznosili su 243,7 milijardi kuna što je za 790 mil kuna manje nego u prosincu prošle godine (-0,3%). U odnosu na siječanj 2014. godine ukupni depoziti poslovnih banaka su zabilježili rast od 2,7% ili 6,4 mlrd. kuna...

Najveći doprinos godišnjem porastu ukupnih depozita došao je od rasta depozitnog novca (za 3 mlrd kuna ili 7,6% godišnje) te od rasta ukupnih štednih i oročenih depozita (za 3,4 mlrd kuna ili 1,7% godišnje). Pritom su ukupni depoziti kućanstava porasli za 2,7 mlrd kuna ili 1,6% godišnje dok su depoziti osiguravajućih društava i mirovinskih fondova zabilježili snažan godišnji porast po dvoznamenkastoj stopi od gotovo 26% (+911 mil kuna).

Nakon što su u prosincu prošle godine ukupni štedni i oročeni depoziti kućanstava zabilježili mjesečni pad od 382 mil kuna (-0,2%) što je vrlo vjerojatno odraz nešto veće sklonosti potrošnji u tom mjesecu u prvom ovogodišnjem mjesecu ukupni depoziti kućanstva su zabilježili rast od 1% ili 1,6 mlrd. kuna. Ponovni rast depozita kućanstava odražava visoku razinu potrošačkog pesimizma s obzirom na teške uvjete na tržištu rada koji potiču nesigurnost i sklonost štednji.

Ukupni štedni i oročeni depoziti sektora nefinancijskih trgovačkih društava krajem siječnja iznosili su 22,9 mlrd. kuna što na mjesečnoj i na godišnjoj razini predstavlja pad (-2,6% odnosno -1,5%), objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram