Zatvori
Poslovni Puls
24/03/2015

Kina će i ove godine ostvariti najveći doprinos rastu globalnog BDP-a

ina bi ove godine trebala postići rast od 7.2 posto, a sljedeće godine 7 posto, stoji u godišnjem ekonomskom izvješću Azijske banke za razvoj (ADB) objavljenom u utorak...

Najveće azijsko gospodarstvo u sljedeće dvije godine vjerojatno će zadržati poziciju najvećeg pridonositelja svjetskom rastu BDP-a.

"Kinesko gospodarstvo nastavit će sa stabilnim rastom dok god vlada bude ostvarivala stabilan napredak u svojem planu reformi koji može povećati produktivnost." izjavio je Shang-Jin Wei, glavni ekonomist ADB-a.

"Produbljivanje financijskih reformi, kao što je smanjenje dominantnosti državnih banaka i liberalizacija kamatnih stopa, s istodobnim očuvanjem financijske stabilnosti ključni je element paketa potrebnih reformi." izjavio je Wei.

U izvješću stoji da će kinesko gospodarstvo ove godine pridonijeti 32 posto svjetskom rastu, uspoređujući sa 16 posto od Indije.

Jačanje RMB-a naspram valuta većine zemalja partnera koje je započelo u 2014. moglo bi se nastaviti u 2015. u skladu sa snažnom aprecijacijom američkog dolara i čvrstom vezom tih dviju valuta, navodi se u izvješću.

"Monetarna politika u Kini nastavit će održavati ravnotežu između ograničavanja širenja kredita u financijskom i nekretninskom sektoru te istovremeno ispunjavati potrebe malih do srednjih poduzeća za kreditnom podrškom." stoji u izvješću, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram