Zatvori
Poslovni Puls
25/03/2015

Valamar spreman na širenje izvan Hrvatske?

Jučer je Mergermarket prenio intervju kojeg je trenutni CEO Valamar Riviere dao za list Wirtschaftsblatt u kojem navodi kako kompanija želi pojačati prisutnost u regiji Alpe-Adria. Stoga traži potencijalne mete u Sloveniji, Sjevernoj Italiji i Austriji, pri čemu u obzir dolaze samo veći hoteli ili klasteri...

Navedeno je ipak kako u Austriji, u kojoj Valamar gleda ski odmarališta, rizik predstavlja najavljeno povećanje PDV-a na usluge smještaja s 10% na 13%. Slično se lani dogodilo i u Hrvatskoj te je predstavljalo uteg za profitabilnost i konkurentnost hrvatskih turističkih kompanija.

Ovakva preuzimanja bi mogla biti dobra za kompaniju te joj pomoći da bolje iskoristi već postojeće kapacitete. Drugim riječima, zbog sezonalnog karaktera turizma u Hrvatskoj, dio radnika bi se u sezoni skijanja vjerojatno posvetio tim lokacijama. Zasada nije objavljeno ništa o tome kako bi se potencijalna preuzimanja financirala. Prema rezultatima za 2014. godinu, Valamar na računima ima 195m HRK gotovine, a odnos neto dug / EBITDA mu je 2,6x.

Budući rast profitabilnosti kompanija pokušavati postići i kroz troškovne uštede (koje će se djelomično osjetiti i kao posljedica spajanja Riviere Adria, Valamar Adria holdinga i Valamar grupe) te u investicijama u proširenje kapaciteta i povećavanje kategorizacija smještaja, što bi trebalo omogućiti i više cijene. Tako za sezonu 2015. Valamar ulaže oko 330m HRK u objekte, proizvode i usluge u svom turističkom portfelju. Od toga je najveći projekt luksuzni obiteljski Valamar Isabella Island Resort 4* na otoku Sveti Nikola koji se planira otvoriti u svibnju ove godine, a vrijednost investicije je 250m HRK, javljaju iz iCapitala.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram