Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2015

Evo koliko su hrvatske turističke tvrtke atraktivne mete za preuzimanje

POVEZANE OBJAVE:

Nakon što smo jučer pisali o mogućim preuzimanjima Valamar Riviere, danas smo se odlučili još malo zadržati na turističkim kompanijama, pišu analitičari iCapitala...

Ovaj put smo priču odlučili okrenuti te pogledati koliko bi turističke kompanije bile atraktivne kao mete preuzimanja. Zbog jednostavnosti smo uzeli samo jedan pokazatelj, EV/EBITDA na temelju rezultata za 2014., a za cijenu smo uzeli trenutnu tržišnu.

Rezultati turističkim kompanija u sastavu CROBEX-a pokazuju da bi po tom pokazatelju trenutno najskuplja bila Plava laguna (EV/EBITDA = 18,4x), iako je ovaj rezultat pod utjecajem činjenice da je Istraturist konsolidiran tek u prosincu. To znači da je neto dug u potpunosti konsolidiran i pripisan grupi, dok je EBITDA priznata samo za prosinac.

Hoteli Maestral bilježe vrijednost od 15,7x, što ih svrstava na drugo mjesto. Cijena dionica ove kompanije je snažno porasla kada je država objavila da kreće u privatizaciju, tražeći pritom cijenu značajno iznad tržišne. Iako je došlo do korekcije nakon što se pokazalo da po takvoj cijeni nema zainteresiranih investitora, priča oko privatizacije još nije završena jer država ne odustaje od traženja investitora.

Arenaturist bilježi sličnih 15,0x, ali pokazatelj EBITDA za ovu kompaniju su smanjili izvanredni troškovi nastali uslijed rušenja 2 hotela zbog rekonstrukcije. Isključi li se taj utjecaj, EV/EBITDA bi bila na nižih 12,5x.

Preostale četiri kompanije nisu imale značajnijih jednokratnih stavki i možemo reći da su pokazatelji za njih reprezentativniji. Tako Valamar Riviera bilježi EV/EBITDA od 11,2x, HUP-Zagreb 10,9x, Turisthotel 10,5x, Liburnia Riviera hoteli 9,8x, a Imperial 9,2x (doduše i on je na listi za privatizaciju, što djelomično utječe na cijenu).

Sve u svemu, isključimo li Plavu lagunu i Hotele Maestral te ako uzmemo normaliziranu vrijednost za Arenaturist, možemo reći da se prosječni EV/EBITDA kreće oko 10x, što je u vrhu rezultata sektora na Zagrebačkoj burzi.

Naravno, kao i uvijek moramo naglasiti da za detaljniju analizu bilo kojeg poduzeća u obzir treba uzeti više od jednog pokazatelja, poručuju analitičari iCapitala.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram