Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2015

Talijani žele postati glavni izvoznici vina u Kinu

Italija se nada da će zamijeniti Francusku kao najvećeg izvoznika vina u Kini, u srijedu je u Chengduu izjavio talijanski dužnosnik...

Francuska vina nastavljaju dominirati kineskim tržištem, a vina iz Čilea i Australije uživaju carinske olakšice. No, Sergio Maffettone, talijanski generalni konzul u Chongqingu i bivši savjetnik za medije talijanskog veleposlanstva u Kini, inzistira na tome da postoji "dovoljno prostora za poboljšanje" udjela talijanskog vina na tržištu.

Maffettone je izjavio kako talijanska vlada "na sve načine" potiče talijanske tvrtke i proizvođače u naporima za veći izvoz u Kinu.

Vino iz glavne izvozne regije, Apeninskog poluotoka, trenutačno zauzima oko 7 posto udjela svih uvezenih vina u Kini. Italija je najveći izvoznik nakon Francuske, Australije, Čilea i Španjolske .

Čileanskim vinima je omogućena carinska olakšica od početka ove godine, a australska vina će dobiti istu privilegiju u idućih tri godine, zahvaljujući nedavno potpisanom sporazumu o slobodnoj trgovini s Kinom.

Maffettone je međutim uvjeren kako talijanska vina mogu zauzeti prvo mjesto, jer Kinezi prestaju kupovati skupa vina i počinju kupovati jeftinija, etikete masovne proizvodnje, kao što su ona iz njegove zemlje, koja se još uvijek smatraju kvalitetnima.

"Neki Kinezi su birali najskuplja vina kako bi bili sigurni u kvalitetu, ali kada kupci jednom upoznaju okus (talijanskih vina), otkrit će novi svijet," rekao je Maffettone.

Najnoviji izvještaj je već pokazao promjenu u okusu za vina u Kini. Izvještaj je objavilo Sjeverozapadno sveučilište poljoprivrede i šumarstva, koje je smješteno u Pokusnoj zoni poljoprivredne visoke tehnologije Yangling, koja se nalazi 80 km od Xi'ana, glavnog grada pokrajine Shaanxi.

Pokazalo je da se na kineskom tržištu protekle godine popilo 1.94 boca vina, što je 5.6 posto više od 2013. godine. No također je pokazalo da je to tržište ušlo u fazu u kojoj se cijeni dobar omjer cijene i kvalitete, a to pogoduje vrstama koje se proizvode masovno.

"Talijansko vino prije 30 godina nije bilo toliko poznato u Sjedinjenim Američkim Državama, no sada je njegova kvaliteta osvojila najveći udio u najvećem tržištu na svijetu," izjavio je Maffettone.

"Kina će učiniti isto ako uspijemo donijeti talijansku kulturu ovdje, kulturu koja vino vezuje uz dobru hranu. Razmišljamo o sparivanju talijanskog vina s određenom kineskom hranom, čak i s jelima kao što je sichuanski vrući lonac."

Drugi talijanski adut je plan za promociju 450 različitih vrsta domaćeg grožđa i educiranje kineskih ljubitelja vina o uživanju u njihovim raznim nijansama, dodaje Maffettone, a prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram