Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2015

U godinu dana broj nezaposlenih smanjen za 55 tisuća

Prema posljednjim podacima HZZ-a u veljači je broj nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini zabilježio blagi rast dok je na godišnjoj razini zabilježen pad...

Naime, ukupan broj nezaposlenih u veljači iznosio je 329.751 što u odnosu na siječanj predstavlja rast od 0,2% dok je u odnosu na veljaču prošle godine broj nezaposlenih niži za 14,2% (54.625 osoba). Pri tome je pad na godišnjoj razini posljedica godišnjeg pada broja ulazaka u evidenciju nezaposlenih, ali i zamjetnog rasta broja izlazaka iz evidencije.

Naime, broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih u veljači bilježi godišnji pad od 4,7% što je posljedica nižeg broja osoba koje u nezaposlenost ulaze iz radnog odnosa (-3,8% godišnje) te redovitog školovanja (-23% godišnje). S druge strane zamjetan je i niži broj osoba koje su u nezaposlenost ušle radi poslovno uvjetovanog otkaza (-15,8%), prestanka rada poslodavca (-15,8%) te sporazumnog prestanka radnog odnosa (-5,1%). Nadalje, treba spomenuti i niži broj osoba koje nisu bile u radnom odnosu a ušli su u nezaposlenost (-9% godišnje). Ukupan broj osoba koje su ušle u nezaposlenost iz spomenutih razloga čine 44% od ukupnog broja ulazaka u evidenciju nezaposlenih. S druge strane najzastupljenija kategorija koja čini 48%, oni kojima je istekao ugovor o radu na određeno vrijeme, bilježi godišnji rast od 1,2%.

Broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih iznosio je 23.256 i bilježi godišnji rast od čak 23,4% (4.409 osoba) pri čemu treba napomenuti snažan godišnji rast broja osoba koje su izašle iz evidencije radi nepridržavanja zakonskih odredbi (+264,3% godišnje ili 3.690 osoba). Isto tako treba spomenuti i rast zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti (+8,5% godišnje ili 1.166 osoba). Raste i broj osoba koje se zapošljavaju u inozemstvu tako je u prva dva mjeseca ove godine njihov broj iznosio 599 što je 71% više u odnosu na isto razdoblje lani.

"Iako ohrabruje podatak o rastu broja slobodnih radnih mjesta koji na godišnjoj razini bilježi rast od 24% potaknut prvenstveno rastom broja sezonskih poslova (+16,5%), situacija na tržištu rada i dalje ostaje nepovoljna. Naime, približavanjem turističke predsezone rasti će broj zaposlenih uslijed sezonskog zapošljavanja međutim tržište rada i dalje ostaje slabo. Uz očekivanu stagnaciju gospodarstva i izostanak oporavka realnog sektora nije moguće niti očekivati pozitivne pomake na tržištu rada koji bi dugoročno rješavali problem nezaposlenosti (ukupno 47% svih nezaposlenih nije u radnom odnosu dulje od godinu dana)", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram