Zatvori
Poslovni Puls
27/03/2015

Evo kako izgleda profil tipičnog dubrovačkog gosta

Institut za turizam održao je prezentaciju Tomas istraživanja Ljeto 2014. godine prema kojemu je Dubrovačko-neretvanska županija i više nego zadovoljila na gotovo svim razinama...

Ispitano je preko 4 tisuće ispitanika u 76 mjesta od čega 770 njih u DN županiji-u Dubrovniku, Cavtatu, Lumbardi, Orebiću, Slanome, Stonu, Trpnju i Mlinima od lipnja do rujna prošle godine. Ovo je inače deveto kontinuirano Tomas istraživanje, javljaju iz Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

Najčešće nam dolaze turisti u prosječnoj dobi od 41 godine, njih čak 51 posto, dok je jedna petina mlađih od 30 godina. Istovremeno, smanjen je udio gostiju srednje dobi, a prosječni gost Dubrovačko-neretvanske županije u 36 posto fakultetski obrazovan s visokim mjesečnim primanjima. Njih preko 75 tisuća stigli su, pokazuje istraživanje, kako bi uživali u pasivnom odmoru i opuštanju, nešto više od 43 tisuće turista dolaze pak kako bi se zabavili, a kao motiv koji je iznadprosječan za goste županije su gastronomija, kulturne znamenitosti i prirodne ljepote.

Gosti Tomas istraživanja prosječno troše 66,36 eura dnevno, dok samo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji troše čak 92,63 eura dnevno, a više od polovice od tog iznosa troše na smještaj, te hranu i piće van smještajnog objekta. Internet im je glavni izvor informacija, a najčešće ga koriste kako bi stavljali slike iz destinacije na društvene mreže, pokazuju podaci.

Tomas istraživanje pokazuje kako je profil turista ponešto mijenja - stižu nam novi gosti, obrazovaniji, više platežne sposobnosti, uz manje obiteljskih dolazaka i više kraćih boravaka. Raste zadovoljstvo svim elementima destinacijske ponude, dok su ‘Ahilove pete’ i dalje elementi ponude destinacije odnosno prijevoz, zabava, kultura i kupnja. Potrošnja raste, uz povećanje udjela izdataka za destinacijske usluge, čime je zaključeno kako je turistička sezona prema ovom istraživanju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bila izrazito uspješna.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram