Zatvori
Poslovni Puls
07/04/2015

Europa u nevjerici: Hoće li Rusija spasiti Grčku od bankrota?

Uoči posjete grčkog premijera Moskvi, u Bruxellesu vlada nervoza. Što se uopće može očekivati od Tsiprasovog sastanka s Putinom? Hoće li Rusi financijskom pomoći "kupiti" grčku vanjskopolitičku potporu, pitaju se novinari DW-a...

"Postoji sloboda govora i okupljanja, mi ne želimo komentirati posjet grčkih odgovornih osoba Rusiji". To je bio cijeli komentar jedne glasnogovornice Europske komisije u Bruxellesu o posljednjim izjavama grčke vlade uoči odlaska Alexisa Tsiprasa u Moskvu. U jednom intervjuu s ruskom novinskom agencijom TASS, Tsipras, kojeg se u Moskvi očekuje 8. travnja, rekao da smatra da je politika sankcija EU-a prema Rusiji zbog krize u Ukrajini "besmislena" i da vodi u "slijepu ulicu". Najavio je otpor produženju sankcija EU-a, o čemu bi se pravno trebalo odlučiti krajem lipnja.

Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije, podsjetila je da je grčki premijer na posljednjem sastanku na vrhu Unije prije dva tjedna podržao sankcije. One bi trebale ostati na snazi sve dok se ne provede plan iz Minska o primirju u Ukrajini. "Nije nam poznata nikakva promjena stava neke vlade o tom pitanju", kazala je glasnogovornica. Alexis Tsipras je "blistavom prošlošću" označio zajedničku borbu tadašnjeg Sovjetskog Saveza i Grčke protiv nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu i dodao: "Mi možemo imati i divnu budućnost."

Demonstrativna blizina stranke Syriza premijera Tsiprasa prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu razlog je nervoze nekih promatrača u Bruxellesu. Da li bi Grčka doista mogla iskočiti iz europskog vanjskopolitičkog "vlaka" u kontekstu krize u Ukrajini, kako bi na taj način dobila gospodarsku pomoć iz Rusije?

Čelnik konzervativnih njemačkih zastupnika u Europskom parlamentu, Heribert Reul, upozorio je u Bruxellesu: "Članstvo u EU znači pouzdanost i povjerenje, a ne trikovi. Tko se igra vatrom i sad traži pomoć u Rusiji, taj može i opeći prste!" Grčki premijer je samopouzdan, bez obzira (ili baš zbog toga?) na usporene pregovore s predstavnicima Europske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke, odnosno bivše "Trojke". Tsipras tvrdi kako je predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku kazao kako neće automatski podržati sankcije protiv Rusije. "Oni nas sad moraju pitati prije nego što donosu odluku", izjavio je Tsipras za rusku agenciju TASS.

Europski diplomati u Bruxellesu odgovaraju kako je posve jasno da se i Grčku uvijek pitalo prije donošenja odluka o sankcijama. Te odluke, dodaje se, u Vijeću EU-a uvijek moraju biti donesene jednoglasno. Tsipras je najavio da iza sebe želi ostaviti ledeno doba u odnosima prema Rusiji i da mu je cilj novo "proljeće": "Mi možemo biti most između Rusije i Zapada".

Grčki ministar energetike Panagiotis Lafanzanis već je prošlog utorka (31.3.) bio u Moskvi i pripremao Tsiprasov dolazak. Nakon tih razgovora u ruskom glavnom gradu je rekao da je Grčka jako zainteresirana za projekt novog plinovoda za isporuku ruskog plina. Osim toga ruska poduzeća po prvi put žele se natjecati za dobivanjem koncesija za eksploataciju nafte i plina na moru ispred grčke obale. To je početak novog razdoblja, smatra grčki ministar. Doduše, nije jasno što je doista istina jer je grčki ministar obrane tijekom nedavnog boravka u New Yorku izjavio kako bi Grčka i sa SAD željela zajednički eksploatirati naftu i plina.

Vlada u Ateni se nada da bi Rusija zauzvrat mogla ublažiti sankcije koja je pak ona nametnula za živežne namirnice iz Grčke. Nakon što je Europska unija uvela sankcije protiv Rusije, Moskva je uvela čitav niz sankcija koje pogađaju pojedine zemlje EU-a. Za njihovo ukidanje odgovorna je Moskva. "Tu se ne radi o zajedničkoj politici EU-a", komentiraju diplomati u Bruxellesu.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias na posljednjem sastanku ministara vanjskih poslova EU-a zatražio kompenzaciju od Bruxellesa za grčke gubitke zbog sankcija Rusije. EU je to odbila. Povjerenik za financije Pierre Moscovici usprotivio se pokušajima približavanja Atene i Moskve: "Grčkoj je mjesto u euro-zoni, zajedno s još 18 drugih zemalja", kazao je on portugalskom listu "Diario de Noticias". "Jasno je da Rusije nije alternativa Grčkoj", dodao je povjerenik. Ipak, diplomati u Bruxellesu računaju s pokušajem Grčke da od Rusije dobije povoljniji plin ili čak novčanu pozajmicu.

Za ruskog predsjednika Putina gost iz Grčke u Moskvu stiže u pravo vrijeme. On se očito nada da će Tsipras sljedeći put biti protiv produženja sankcija Rusiji. Iz povijesnih, kulturnih i religioznih razloga je Grčka uglavnom lojalna prema Rusiji, to je uočio moskovski stručnjak za vanjsku politiku Fjodor Lukjanov. To je "dobar instrument pomoću kojeg se može utjecati na politiku EU-a", rekao je Lukjanov za SpiegelOnline.

Alexis Tsipras u Moskvu ponovno putuje već 9. svibnja, na svečanu proslavu 70. obljetnice okončanja Drugog svjetskog rata. Zbog okupacije Krima od strane ruskih trupa, mnogi su drugih visoki europski političari otkazali sudjelovanja na proslavi Dana pobjede u Moskvi.

Izvor: Deutsche Welle

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram