Zatvori
Poslovni Puls
10/04/2015

BiH ove godine očekuje rast BDP-a od 2,6 posto

Bosna i Hercegovine u ovoj godini može očekivati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,6 posto, najavio je u četvrtak u Sarajevu guverner Središnje banke BiH Kemal Kozarić...

Riječ je o projekciji temeljenoj na procjenama realnih mogućnosti domaćeg gospodarstva, a Kozarić je novinarima kazao kako bi i u 2014. godini rast BDP-a bio iznad ostvarenih 0,7 posto da nije bilo katastrofalnih poplava koje su tu zemlju pogodile u svibnju prošle godine.

"Naše su projekcije manje od, primjerice MMF-a, koji predviđa rast od 3 posto. Svi resursi koji postoje u BiH, počevši od elektroenergetskog sektora preko hrane i turizma, trebali bi potaknuti gospodarski rast", kazao je Kozarić

Projekcija rasta BDP-a u BiH za 2014. godinu bila je 1,6 posto.

U ovoj godini u BiH očekuju i značajnu stopu rasta industrijske proizvodnje na razini od 4,5 do 5 posto.

"Najveći problem s kojim se BiH suočava i dalje je velika stopa nezaposlenosti, koja je u 2014. godini iznosila 27,5 posto, a u 2015. godini očekujemo da ona bude oko 27 posto", kazao je Kozarić.

Kozarić je kazao kako su i poslovne banke u BiH nastavile zarađivati pa su tako u 2014. godini ostvarile dobit od 167 milijuna KM (85,4 milijuna eura).

"Bankarski sektor u BiH je dobro kapitaliziran i likvidan, no nekvalitetnih kredita je 14 posto i to je najveći problem za bankarski sektor", upozorio je Kozarić.

Ocijenio je ipak kako se taj problem neće dalje zaoštravati. "Mislimo da su ti nekvalitetni krediti krajem prošle godine dosegnuli vrhunac i trebali bi početi blago opadati", kazao je Kozarić.

On je rekao kako se sada može očekivati pojava financijskih posrednika koji će nuditi otkup takvih potraživanja kako bi ih se banke riješile i stvorile prostor za novu kreditnu aktivnost.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram