Zatvori
Poslovni Puls
10/04/2015

Nedaleko londonske zračne luke Gatwick pronađene goleme rezerve nafte

Kompanija UK Oil & Gas Investments (UKOG) objavila je kako je nedaleko londonske zrakoplovne luke Gatwick otkrila 100 milijardi barela nafte, nalaziše 'svjetske klase'...

Mislimo da smo pronašli vrlo značajno nalazište, možda i najveće na britanskom tlu u posljednjih 30 godina i smatramo da je to od nacionalne važnosti, kazao je izvršni direktor UKOG-a Stephen Sanderson, a prenosi HRT.hr.

Premda se procjenjuje da bi iz tog nalazišta moglo biti iscrpljeno samo između 3 i 15 posto ukupnih zaliha, radi se o velikom potencijalu. Usporedbe radi, iz Sjevernog mora izvučeno je ukupno 42 milijarde barela nafte od kada su 1964. godine dodijeljene prve licence.

UKOG je izvijestio i da za iskorištavanje tog novootkrivenog nalazišta u Surreyu ne bi bilo potrebno frakiranje, kontroverzna tehnika crpljenja nafte koja je diljem svijeta na noge digla udruge za zaštitu okoliša. U Britaniji je dozvoljeno frakiranje, ali uz neka ograničenja.

O tome hoće li se crpiti nafta iz nalazišta nedaleko Gatwicka odlučit će političari, koji će morati dobro razmisliti žele li da se otvore nova radna mjesta i poveća domaća proizvodnja, a smanji uvoz nafte ili će pognuti glave pred glasnim udrugama za zaštitu okoliša.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram