Zatvori
Poslovni Puls
13/04/2015

Evo kako bi na euro djelovao GREXIT

O izlasku Grčke iz eurozone u medijima se govori već godinama, no službeni stav predstavnika Europske unije i Europske centralne banke uvijek je bio da do toga ni u kojem slučaju ne smije i ne može doći te da će mjere koje je poduzeo EU u suradnji s grčkom vladom donijeti rezultate te pokrenuti uništeno gospodarstvo Grčke...

O tome kakve su daljnje prognoze za Grčku, govori najnovija analiza Admiral Marketsa, investicijske kuće specijalizirane za valutna tržišta.

Grčka i dalje grca u problemima, stopa nezaposlenosti i dalje je 26 posto, gospodarstvo se još uvijek nije pokrenulo, a nova grčka vlada ne pristaje na nove mjere štednje koje predlaže EU. Zbog toga sve više europskih političara otvoreno govori da Grčkoj nema spasa dok je unutar eurozone te da je i za Grčku i za EU bolje da Grčka napusti euro te uvede novu vlastitu valutu.

Najnoviji znak upozorenja da bi do izlaska Grčke iz eurozone uistinu moglo doći je poziv britanskim bankama od britanske centralne banke (Bank of England) da se hitno pripreme na takav scenarij i da prikupe dovoljno novca da mogu apsorbirati šok koji bi nastao u takvom scenariju.

Alan Greenspan, bivši čelnik američke centralne banke smatra da bi napuštanje eura od strane Grčke ohrabrilo i mnoge druge zemlje kao što su Portugal, Španjolska i Italija na napuštanje eura, što bi na kraju dovelo do potpunog kraha eurozone.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi u slučaju da Grčka napusti euro, on bi svakako dodatno izgubio na vrijednosti radi prebacivanja kapitala u sigurna utočišta kao što su američki dolar i švicarski franak, no do potpunog kraha eura ipak ne bi došlo. Danas su banke diljem eurozone mnogo stabilnije i pripremljenije za financijske šokove, a Europska centralna banka napokon je uspjela pokrenuti program masovnog ubrizgavanja novca u financijski sustav koji bi bio dovoljan za sprečavanje masovne panike koja bi ugrozila cijeli sustav.

Euro bi spomenutom scenariju gotovo sigurno postao slabiji od američkog dolara i od švicarskog franka, tj. američkom dolaru i švicarskom franku bi ponovno naglo skočila vrijednost u odnosu na euro, pa zbog toga i u odnosu na hrvatsku kunu.

Pad tečaja eura ispod 1,00 u odnosu na američki dolar i švicarski franak značio bi da je euro značajno podcijenjen u odnosu na većinu svjetskih valuta te bi svi europski proizvodi u ostatku svijeta bili mnogo jeftiniji nego danas, što bi dovelo do većeg izvoza koji bi pomogao oporavku ekonomske situacije u zemljama članicama eurozone.

U roku od nekoliko godina oporavak gospodarske situacije te velika potražnja za eurima zbog velikog izvoza eurozone ponovno bi dovele do jačanja eura.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram