Zatvori
Poslovni Puls
14/04/2015

Grčka vlada prokockala šansu za dogovor s najvećim kreditorima

Ako i preživi iduća tri mjeseca balansirajući na rubu bankrota, Grčka je možda propustila priliku za dugoročan dogovor o dugu s zemljama članicama eurozone, koje su joj najvažniji vjerovnici, piše Reuters...

Vlada premijera Aleksisa Ciprasa izgubila je povjerenje kreditora, tako da su dovedena u pitanje sva rješenja koja su prošlih tjedana nuđena Grčkoj.

Budući da je odbačena mogućnost za otpis dugova, najbolji plan za Grčku bio bi da prvo otplati skupe zajmove Međunarodnog monetarnog fonda, prijevremeno isplati obveznice Europske središnje banke i produlji kredite kod zemalja članica eurozone.

"To bi bilo najbolje rješenje koje bi proračunu Grčke uštedjelo milijarde eura, te smanjilo izloženost MMF-a i ESB-a Grčkoj", kaže za Reuters Jacob Funk Kirkegaard iz Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju.

Takvo rješenje smanjilo bi efektivnu kamatnu stopu na grčki dug na manje od dva posto, i znatno smanjilo glavnicu koju će otplaćivati u sljedećem desetljeću.

Ciprasovo odbacivanje mjera štednje, zahtjevi za isplatnom ratne odštete od Njemačke i zbližavanje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i Varoufakisovo otezanje pregovora i traženje otpisa dijela duga, istopili su simpatije prema Grčkoj.

Kreditori poput Njemačke, Nizozemske i Finske traže da Međunarodni monetarni fond ostane uključen u rješavanje problema, jer ima moć pritisnuti Atenu da provede reforme, u čija obećanja se sve manje vjeruje.

Izvor: Reuters/Index.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram