Zatvori
Poslovni Puls
14/04/2015

Pozitivna kretanja u maloprodaji, ali još uvijek nismo na razini 2008. godine

Konačni podaci o prometu u trgovini na malo u veljači potvrdili su preliminarne podatke odnosno realan rast na godišnjoj razini od 1,9% dok je u nominalnim iznosima, prema kalendarski prilagođenim indeksima, rast trgovine na malo iznosio 0,5%...

Na mjesečnoj razini, konačni desezonirani podaci za veljaču potvrdili su realnu stagnaciju prometa u trgovini na malo u odnosu na siječanj dok je u nominalnim iznosima zabilježen blagi rast od 0,1%.

Promatrano prema izvornim, neprilagođenim indeksima realan godišnji rast trgovine na malo iznosio je 2% (nominalno 0,6%) dok je na mjesečnoj razini zabilježen pad u nominalnim i realnim iznosima (-4,8% odnosno -5,1%).

Visoki udio nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama u ukupnoj strukturi doseže gotovo 40% označavajući pretežitu orijentiranost potrošača na zadovoljavanje osnovnih živežnih potreba. Tako je nominalni rast prometa u spomenutim prodavaonicama od 3,6% godišnje (prema izvornim, neprilagođenim indeksima) svakako pridonio rastu na godišnjoj razini. Godišnji nominalni rast prometa također su zabilježile ostale nespecijalizirane prodavaonice (7%), specijalizirane prodavaonice živežnim namirnicama (0,7%), ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi (4,9%) te audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo (10,5%). S druge strane, razmjerno snažan godišnji pad zabilježen je u kategoriji prodaje motornih goriva i maziva od 6,2%.

Niska prošlogodišnja baza pozitivno će doprinositi godišnjim promjenama u kretanju prometa u trgovini na malo tijekom ove godine. Međutim, značajniji oporavak i povratak na razine prometa iz predrecesijske 2008. godine uvelike će biti ograničen i dalje negativnim kretanjima na tržištu rada, objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram