Zatvori
Poslovni Puls
15/04/2015

Nakon tri mjeseca ponovno zabilježena inflacija

Nakon tri mjeseca uzastopnog pada na godišnjoj razini u ožujku je stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila rast i na godišnjoj i na mjesečnoj razini. Naime, prema posljednje objavljenim podacima DZS-a u ožujku je prekinut negativan niz te su potrošačke cijene u odnosu na ožujak 2014. godine zabilježile blagi rast od 0,1% dok je na mjesečnoj razini rast iznosio 1 posto...

U odnosu na veljaču ove godine najveći doprinos porastu indeksa potrošačkih cijena, od 0,54%, imale su cijene Odjeće i obuće koje su zabilježile rast za 10,4% prvenstveno uslijed viših cijena pristiglih novih kolekcija. Pozitivan doprinos rastu cijena, od 0,53%, došao je i od viših cijena Prijevoza. Naime, cijene prijevoza su uslijed rasta cijena goriva za osobna vozila porasle za 4,1%. S druge strane, značajniji rast cijena na mjesečnoj razini ograničavale su niže cijene Prehrane i bezalkoholnih pića i Pokućstva, opreme za kućanstvo i redovitog održavanja kućanstva koje su negativno doprinijele ukupnom porastu cijena za -0,06% odnosno -0,04%, a zabilježile su niže cijene za 0,2% odnosno 0,8%.

Promatrano na godišnjoj razini pozitivan doprinos blago višim cijenama došao je o porasta cijena u najzastupljenijoj kategoriji Prehrane i bezalkoholnih pića koja u strukturi potrošačke košarice čini gotovo 29%, a zabilježila je rast cijena za 0,4%. Isto tako rast ukupnih cijena na godišnjoj razini podržale se više cijene Alkoholnih pića i duhana (+1,6%), Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (+1,8%) te Komunikacija (+1,3%) i Rekreacije i kulture (+4,1%). S druge strane snažniji rast cijena na godišnjoj razini i dalje ograničavaju niže cijene Goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva koje su s padom od 8,2% godišnje pridonijele nižim cijenama Prijevoza od 5,1%.

"Isključimo li iz indeksa potrošačkih cijena volatilne komponente kao što su cijene energije i prehrane temeljna godišnja stopa inflacije u ožujku bilježi rast od 0,9%. S obzirom da su u studenom prošle godine cijene sirove nafte na svjetskim robnim tržištima zabilježile razmjerno snažan pad, negativan utjecaj nižih cijena goriva na godišnji rast potrošačkih cijena osjetiti će se u većem dijelu ove godine. Nadalje, niže cijene plina za kućanstava od travnja ove godine također će zaustavljati značajniji oporavak godišnje stope inflacije. Ipak glavna prepreka višim stopama rasta potrošačkih cijena i dalje ostaje oslabljena domaća potražnja. S druge strane deflatorne pritiske na godišnjoj razini mogla bi ublažavati razmjerno niska baza iz 2014. godine", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram