Zatvori
Poslovni Puls
21/04/2015

Sibirski znanstvenici osmislili 3D olovku s hladnom tintom

Tim znanstvenika iz Tomska, najstarijeg znanstvenog i inovacijskog centra u Sibiru, napravio je 3D olovku koja „piše“ fotopolimernom tintom. Ona se steže pod djelovanjem ultraljubičastog zračenja koje stvara LED svjetiljka...

Tinta, koja je izrađena na temelju tečne smole osjetljive na svjetlost, omogućava da se eliminira glavni nedostatak sličnih izuma – zagrijavanje, i zato olovku sigurno mogu koristiti i djeca.

Pomoću ove 3D olovke mogu se u prostoru crtati trodimenzionalni objekti, magnetne, mirišljave i svjetleće figure. Ona se može koristiti u dizajnu za prostorno projektiranje, pa čak i u metalurgiji.

Inženjeri su napravili preko 50 vrsti tinti: raznobojna, luminiscentna, magnetna, gumirana, elastična, mirišljava, elektoprovodna, osjetljiva na toplinu (mijenja boju u ovisnosti o temperaturi). Jedan uložak je dovoljan da proizvede 14 metara dugu liniju debelu 3 mm.

„Na tržištu već postoje 3D olovke koje koriste plastiku, ali one se zagrijavaju i tope. Odlučili smo pronaći tehnologiju koja omogućava stvaranje olovke koja se ne zagrijava. Naši kemičari su otkrili ovo elegantno rješenje“, izjavio je za Ruski vjesnik voditelj kompanije koja je projektirala novu olovku Igor Kovaljov.

„Izum je odmah privukao pažnju ljubitelja 3D modeliranja i profesionalnih dizajnera u cijelom svijetu. Među kompanijama koje su unaprijed naručile proizvod uglavnom su kupci iz SAD-a i Europe. Manje od jednog postotka narudžbi dolazi iz Rusije“, izjavio je Kovaljov.

Kako bi započeo proizvodnju i stvorio tehnologiju, tim inženjera je krajem 2013. tražio financijsku podršku od Tomskog regionalnog centra za inženjering.

„Stručnjaci su potvrdili da je projekt zanimljiv kako s točke gledišta biznisa, tako i što se tiče razvoja regije, i treba ga financirati. Mi smo u projekt uložili oko 3,1 milijuna rubalja budžetskih sredstava. [...] Kao rezultat, stvorena je nova tinta. Sljedeća faza je bilo stvaranje 3D olovke, koja funkcionira po sasvim novim fizičkim principima“, izjavio je za Ruski vjesnik voditelj Tomskog centra za inženjering Mihail Golovatov.

Inženjeri su uložili 250 tisuća dolara te su skupili 892 tisuće dolara investicija od grupe investitora na čelu s biznis inkubatorom iz Silikonske doline 500 Startups.

Proizvodnja olovke nove generacije je počela u kineskom gradu Shenzhenu, gdje se nalazi tvornica koja je ranije proizvodila alternativne olovke. Planirano je da proizvodnja tinte ostane u Tomsku. Prodaja olovke će početi u travnju i planirana cijena po komadu će biti oko 119 dolara.

„Tržište gadgeta u ovom trenutku je u naglom porastu. Karakteristično je da su tomski inženjeri ušli u sistem kickstart i tijekom prvog mjeseca dobili oko 200 narudžbi, a tijekom sljedeća tri mjeseca – oko 2 000 narudžbi, prije nego što su ušli u serijsku proizvodnju. To govori o velikim mogućnostima komercijalnog uspjeha ove olovke“, objašnjava Mihail Golovatov.

„Ruski proizvođači zasad podcjenjuju tržište gadgeta: kod nas postoji uvriježeno mišljenje da sve što je ozbiljno mora biti veliko. Pravimo rakete, tenkove, brodove, velike mašine. Ali danas u svijetu veliki komercijalni uspjeh postižu upravo mali uređaji za običnog korisnika“, dodao je Golovatov.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram