Zatvori
Poslovni Puls
22/04/2015

Već godinu dana smanjenje broja nezaposlenih

Prema posljednjim podacima HZZ-a, ukupan broj nezaposlenih osoba u ožujku ove godine iznosio je 319.211 što je dvanaesti mjesec zaredom otkako se bilježi pad broja nezaposlenih osoba na godišnjoj razini (-15,3%). Istovremeno, ožujak je nakon šest mjeseci uzastopnog rasta nezaposlenosti na mjesečnoj razini zabilježio pad broja nezaposlenih od 3,2% u usporedbi s veljačom ove godine. Tijekom ožujka uobičajeno je smanjenje broja nezaposlenih osoba obzirom na pripremu i početak turističke predsezone kada se javlja potreba za nešto većim brojem sezonalnih radnika. Osim toga, smanjenje broja nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini podržano je i snažnijim smanjenjem broja ulazaka u evidenciju. Naime, u ožujku je ukupan broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih iznosio 21.308 što je za gotovo 2,5 tisuća osoba manje u odnosu na prethodni mjesec (-10,4%)...

Istovremeno, u ožujku je broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih povećan na 31.848 što je za 8.592 osoba više u usporedbi s prethodnim mjesecom (+36,9%) dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine broj izišlih iz evidencije nezaposlenih veći za 5.103 (+19,1%). Snažan rast broja izlazaka iz evidencije nezaposlenih zabilježen je kod osoba koje su brisane iz evidencije zbog nepridržavanja zakonskih odredbi. Na mjesečnoj razini broj takvih osoba je povećan za 828 (+16,3%) dok je njihov broj u odnosu na ožujak 2014. godine veći za više od 3 tisuće (+109,8%). Drugim riječima, gotovo trećina izišlih iz evidencije tijekom promatranog mjeseca nije napustilo evidenciju zbog zapošljavanja na temelju radnog odnosa ili drugih poslovnih aktivnosti.

Također, u ožujku je zabilježen nastavak rasta broja izišlih iz evidencije nezaposlenih zbog zapošljavanja u inozemstvu. Tako je u promatranom mjesecu 409 osoba potražilo posao u inozemstvu što predstavlja rast na mjesečnoj i godišnjoj razini (+54,3% odnosno 21,4%). S druge strane, analiza strukture nezaposlenih osoba prema razini obrazovanja pokazuje da 62% nezaposlenih ima završenu srednju školu dok 21% nezaposlenih ima završenu tek osnovnu školu. Bez škole i nezavršene osnovne škole je 5% ukupno nezaposlenih dok ostatak od 12% nezaposlenih ima više i/ili visoko obrazovanje.

"Još uvijek slabo tržište rada s nedostatnom ponudom radnih mjesta uz predviđeni nastavak gospodarske stagnacije i dalje će podržavati nepoželjne trendove odljeva radne snage u inozemstvo. Negativna kretanja dodatno pogoršava neusklađenost ponude i potražnje radne snage, obzirom da u kratkom i srednjem roku ne očekujemo značajniju promjenu u obrazovnoj strukturi koja ne zadovoljava potrebe tržišta", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram