Zatvori
Poslovni Puls
22/04/2015

Vipnet se pohvalio rastom prihoda u prvom kvartalu

Zbog pozitivnog trenda i kontinuiranog širenja pokrivenosti HFC fiksne mreže, Vipnet je u prva tri mjeseca ostvario 84.6 milijuna eura prihoda, što je 1.6 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također je usporen i pad konsolidirane EBITDA-e koja iznosi 19.1 milijuna eura, što je 15.9 posto manje u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine. Pad EBITDA-e još je uvijek prisutan zbog većih materijalnih troškova i troškova prodaje...

"Rezultati pokazuju da se Vipnet vraća rastu. Uspjeli smo usporiti i zaustaviti negativne trendove te imamo pozitivne pokazatelje u oba segmenta, fiksnom i mobilnom. Drago mi je da sve veći broj korisnika prepoznaju kvalitetu naše fiksne mreže koja nudi najbrži internet u Hrvatskoj dostupan jednom milijunu potencijalnih korisnika. Još je uvijek puno posla ispred nas, ali ako nastavimo ovim tempom, uvjeren sam u pozitivnu promjenu trenda EBITDA-e. Nove atraktivne fiksne i mobilne ponude lansirane u travnju pomoći će nam da to ostvarimo", izjavio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta.

Ukupan broj korisnika u mobilnoj mreži smanjen je za 4.5 posto te iznosi 1.73 milijuna, prvenstveno zbog smanjenja broja prepaid korisnika. U prva tri mjeseca, Vipnet je zabilježio pad prihoda u mobilnom segmentu od 3.2 posto, uglavnom zbog roaminga, interkonekcije i kontinuiranog pritiska u poslovnom segmentu.

Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i TV usluge u prva tri mjeseca porastao je na 228.9 tisuća, što je 13.2 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Istovremeno, usporeno je smanjenje prosječnog prihoda po liniji (ARPL). U odnosu na isto razdoblje prošle godine ARPL je smanjen za 1.5 posto te iznosi 21.2 eura, uglavnom zbog promotivnih pogodnosti za korisnike. Broj fiksnih broadband linija u odnosu na isto razdoblje lani porastao je za 25.5 posto, dok je broj fiksnih glasovnih usluga porastao za 13 posto. Na području usluga kabelske televizije, IPTV-a i satelitske televizije, Vipnet je ostvario rast korisnika od 7.4 posto. Sveukupno, u prva tri mjeseca Vipnet bilježi porast prihoda u fiksnom segmentu za 11.7 posto.

U prvom kvartalu 2015. godine Vipnet je investirao 9.4 milijuna eura, uglavnom u širenje optičke HFC fiksne mreže i mobilne 4G LTE mreže.

Konsolidirane financijske rezultate Vipneta objavila je danas Telekom Austria Grupa u Beču.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram