Zatvori
Poslovni Puls
30/04/2015

Kinezi uz pomoć glumaca sa Zapada prodaju precijenjene nekretnine

Novi kratki dokumentarac kojeg je New York Times objavio 28. travnja pokazao je da određene tvrtke za promet nekretninama unajmljuju strance da glume poznate ne bi li potaknuli posustalu prodaju nekretnina u udaljenim dijelovima Kine i u "gradovima duhova"...

Novinar Timesa David Borenstein otputovao je u dijelove zapadne Kine i snimio tvrtke specijalizirane za regrutiranje stranaca koje zatim iznajmljuju za prisustvovanje na posebnim događanjima.

"Postoje brojna mjesta u Kini, osobito udaljena mjesta, gdje su kuće u stvarnosti precijenjene." izjavio je posrednik za trgovinu nekretninama u Chongqingu za New York Times. "No postoji jedan trik: učinite ih internacionalnim."

"Postoji prilično rašireno vjerovanje da će se cijela stvar pomaknuti na višu razinu ako unajme stranca da glumi... To više nije neka udaljena zgrada koju je izgradio nepoznati trgovac nekretninama. To postaje međunarodni grad budućnosti." dodao je agent.

Objasnio je da klijent može izabrati koga želi da pozira na njihovom događaju, uključujući njegovu nacionalnost i boju kože.

"Sad, istina je da je cijena bijelih ljudi visoka, no zbog toga se mjesto čini finije." rekao je agent Borensteinu.

Ako si klijent ne može priuštiti bijelog stranca, savjetuje mu ili joj se da u zamjenu uzme crnog glumca koji imaju "vrlo otvorenu osobnost, no poprilično su jeftini - oko 1000 yuana (160 dolara)."

Nakon potpisivanja ugovora s ovim specijaliziranim tvrtkama, vrbovanim strancima daju se novi identiteti i oni postaju "modeli" ili "glumci".

New York Times ističe da, iako je "nemoguće izmjeriti utjecaj stranaca na prodaju nekretnina, raširenost ove pojave sugerira da ona djeluje, barem u očima trgovaca nekretninama."

Kineski nekretninski balon stvorio je višak praznih gradnji. Prema Bloombergu, ponuda luksuznih stanova u nekim od najruralnijih dijelova Kine daleko je nadmašila potražnju, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram