Zatvori
Poslovni Puls
05/05/2015

EK: Hrvatska ima najsporiji gospodarski poravak u Uniji

Europska komisija je danas objavila kako će Hrvatska ove godine izaći iz recesije...

U najnovijim prognozama koje je danas objavila EK predviđa da će Hrvatska ove godine zabilježiti gospodarski rast od 0,3 posto. Iako će ta stopa rasta biti najniža od svih država EU, uz Finsku, ako se izuzme Cipar koji će ostati I dalje u recesiji.

Hrvatska će ove godine imati rast od 0,3 posto, a veći rast će imati sljedeće godine kada bi, ako se ostvare predviđanja Europske komisije, trebala imati rast BDP-a od 1,2 posto, zahvaljujući očekivanom boljom apsorbcijom EU fondova.

Ipak, loše po Hrvatsku je da će i dalje deficit biti izuzetno visoki daleko od ciljeva koje je EU zadala. Ove godine će tako Hrvatska imati deficit od 5,6 posto, a sljedeće godine 5,7 posto.

Još je gore sa javnim dugom koji raste brže nego što je Komisija ranije očekivala. Hrvastska će ove godine imati javni dug od preko 90 posto BDP-a, dok će sljedeće godine to biti 93,9. Usporedbe radi, 2001. Hrvatska je imala javni dug od 63,7 posto što znači da je za pet godina, dakle krajem sljedeće godine, javni dug rasti za čak 30 posto.

Najveću stopu rasta će ove godine imati Irska I Malta sa 3,6 posto, zatim Luxemborug sa 3,4 I Poljska 3,3 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram