Zatvori
Poslovni Puls
08/05/2015

Grčka prodajom mjenica jedva prikupila novac za isplatu MMF-u

Grčka je posljednjom prodajom mjenica državne blagajne u srijedu prikupila 1.138 milijardi eura, prenijela je organizacija za upravljanje javnim dugom PDMA...

U međuvremenu je Ministarstvo financija izjavilo da je Atena isplatila 200 milijuna eura kamata Međunarodnom monetarnom fondu.

Transakcije su izvedene nakon što se tijekom proljeća ova dugom opterećena zemlja počela suočavati sa sve lošijim financijskim stanjem koje je potaklo bojazni o prijetećem bankrotu i izlasku iz eurozone.

Zabrinutost se nije odrazila na kamatne stope šestomjesečnih mjenica državne blagajne koje su stavljene na aukciju. Ostale su na stabilnih 2.97 posto, bez promjene od posljednje prodaje organizirane u travnju.

Mjesečni program aukcije mjenica u posljednjih osam mjeseci ovoj zemlji postao je ključni izvor sredstava za pokrivanje potreba za financiranjem. No on nije prikladan za rješavanje grčkog manjka likvidnosti.

Iz tjedna u tjedan na Grčku se vrši sve veći pritisak da osigura više sredstava. Atena će 12. svibnja morati isplatiti dodatnih 750 milijuna eura kamata MMF-u. Uz to će u svibnju lijeva vlada morati isplatiti mirovine i plaće državnih službenika.

Vladini dužnosnici priznali su da se državna blagajna prazni. Ovog tjedna su izblijedile nade za postizanjem napretka na predstojećem sastanku Eurogrupe 11. svibnja. Mjeseci pregovora sa zajmodavcima stigli su na mrtvu točku. Izvori iz grčke vlade u utorak su za izostanak napretka optužili kreditore i upozorili na sve veće rizike.

U srijedu su se članovi odbora Europske centralne banke sastali da analiziraju mogućnost prikupljanja količine sredstava koje grčke banke mogu pozajmiti od Centralne banke Grčke kroz mehanizam Hitne pomoći za likvidnost (Emergency Liquidity Assistance - ELA).

ECB je svakog tjedna podizao maksimalni iznos financiranja kroz ELA od veljače kad je zaustavila direktno refinanciranje grčkih banaka dok Grčka ne postigne sporazum s kreditorima prema dogovoru s Eurogrupom 20. veljače, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram