Zatvori
Poslovni Puls
08/05/2015

HNB udvostručio procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2015. godini

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić kazao je u četvrtak da u ovoj godini očekuje rast domaćeg gospodarstva za 0,4 posto, što predstavlja blago poboljšanje procjena, s obzirom na to da je donedavno središnja banka prognozirala rast za 0,2 posto...

Lani je gospodarstvo zabilježilo pad šestu godinu zaredom, za 0,4 posto, podsjetio je Vujčić na početku dvodnevne 18. znanstveno-stručne konferencije Hrvatsko novčano tržište koja se održava u Opatiji.

Istaknuo je da su na razini cijele prošle godine značajno smanjene investicije, za 4 posto, a uočljiv je bio i pad državne potrošnje, za 1,9 posto, prvenstveno zbog poduzetih mjera fiskalne konsolidacije. Ocijenio je da je oporavak gospodarske aktivnosti bio anemičan te se odvijao u uvjetima visoke inozemne zaduženosti, izraženih makroekonomskih neravnoteža i strukturnih manjkavosti domaćeg gospodarstva.

Ipak, naglasio je Vujčić, cijele prošle godine bili su primjetni znaci dosezanja dna, a pred kraj godine i početka blagog oporavka te da je nastavak takvih kretanja obilježio i početak 2015.

U prognozama iz prosinca prošle godine HNB je procjenjivao da bi rast BDP-a u 2015. mogao iznositi 0,2 posto, prenosi HRT.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram